17.7 C
Sarajevo
19.05.2024

UN: “Pojas Gaze za šest sedmica bez hrane”

Izrael negira da je ometao isporuku humanitarne pomoći i optužuje humanitarne agencije za neefikasnost u distribuciji pomoći.

Pojas Gaze mogao bi se za šest sedmica suočiti sa nestašicom hrane, pothranjenošću i smrtnosti zbog gladi, izjavio je u srijedu zvaničnik Svjetskog programa za hranu.

Humanitarna kriza

“Iz dana u dan sve smo bliže toj situaciji”, kazao je Gian Caro Cirri, direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) u Ženevi, gdje se obratio na predstavljanju izvještaja Globalne mreže protiv kriza, saveza humanitarnih i razvojnih aktera, uključujući agencije Ujedinjenih nacija, Svjetsku banku, Evropsku uniju i Sjedinjene Države.

- OGLAS -

U izvještaju koji je podržan od UN-a objavljenom u martu navodi se da je glad neminovna i da će vjerovatno nastupiti do maja u sjevernoj Gazi i da bi se proširila enklavom do jula. U utorak je američki zvaničnik kazao da je rizik od gladi u Gazi, posebno na sjeveru, veoma visok.

Mreža je u izvještaju opisala izglede za Bliski istok i Afriku za 2024. kao izuzetno zabrinjavajuće zbog rata u Gazi i ograničenog humanitarnog pristupa, kao i rizika od širenja sukoba na druge dijelove regije.

- Advertisement -

Sukob 

“Što se tiče Gaze, sukob otežava, a ponekad i onemogućava da se dođe do ugroženih ljudi. Moramo masovno povećati našu pomoć, ali u sadašnjim uslovima, bojim se da će se situacija dodatno pogoršati”, kazao je Cirri.

Ujedinjene nacije su se dugo žalile na prepreke u dobijanju pomoći i njenoj distribuciji širom Gaze u šest mjeseci otkako je Izrael započeo zračnu i kopnenu ofanzivu protiv vladajuće palestinske grupe Hamas u Gazi.

Izrael negira da je ometao isporuku humanitarne pomoći i optužuje humanitarne agencije za neefikasnost u distribuciji pomoći.

Izraelska vojna kampanja pretvorila je veći dio teritorije od 2,3 miliona ljudi u pustoš, s humanitarnom katastrofom koja je počela od 7. oktobra, kada je Hamas pokrenuo rat napadom na južni Izrael.

Cirri je izjavio da je jedini način da se izbjegne glad u Gazi da se osigura trenutna i svakodnevna isporuka hrane.

“Oni su rasprodali svoje stvari da bi kupili hranu. Oni su većinu vremena u oskudici, i očigledno je da neki od njih umiru od gladi”, kazao je on, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA