10.5 C
Sarajevo
22.09.2024

UN pokreće istragu zbog hiljada ubistava na Filipinima

Vijeće za ljudska prava UN-a u četvrtak je odlučilo pokrenuti preliminarnu istragu zbog hiljada ubistava na Filipinima u takozvanom “ratu protiv droge”.

Rezoluciju, koju je predložio Island, podržalo je 18 zemalja. Na forumu 47 zemalja u Ženevi protiv rezolucije bilo je 14 država, uključujući Kinu, a sudržanih 15 među kojima i Japan.

Delegacija Filipina pozvala je zemlje da glasaju protiv teksta kojim se Visoku povjerenicu UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet poziva da izvijesti o zaključcima istrage u junu 2020. godine, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Ambasador Filipina Evan Garcia je nakon glasanja pročitao izjavu ministarstva vanjskih poslova Manile.

“Iskušenje je snažno, uz prezir prema manjini zemalja koje imaju najmanje moralnog prava i diskreditiraju Vijeća za ljudska prava. Ali Filipini ostaju vjerni ljudskim pravima. Nastavit ćemo sarađivati s Vijećem kako bismo unaprijedili mandat na poštivanje, zaštitu i ispunjavanje ljudskih prava i njihovo spašavanje od zloupotreba”, kazao je Garcia.

- Advertisement -

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozvala je UN da pokrene istragu o “sistemskom ubijanju” koje se odvija nekažnjeno, izvan dometa pravosuđa. Prema službenim statistikama, najmanje je 6.600 ubijeno pod sumnjom da je povezano s drogama u policijskim operacijama od 1. jula 2016. do 31.maja 2019.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA