20 C
Sarajevo
15.06.2024

UN poziva na povlačenje stranih snaga i plaćenika iz Libije

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je jednoglasno odobrenom izjavom pozvalo na povlačenje svih stranih snaga i plaćenika iz Libije “bez daljnjeg odgađanja”, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Pozdravilo je i glasanje libijskog parlamenta za novu ujedinjenu vladu u srijedu, koja bi ovu zemlju bogatu naftom trebala povesti u decembarske izbore nakon desetljeća sukoba koji su izbili poslije svrgavanja s vlasti Moamera el Gadafija.

“Vijeće sigurnosti poziva sve strane da u cijelosti provedu sporazum o prekidu vatre te poziva države članice da poštuju i podrže provedbu sporazuma u potpunosti”, stoji u izvještaju koje je odobrilo svih 15 članica Vijeća.

- OGLAS -

Embargo na oružje

Prema podacima jednog od glavnih tijela UN-a, krajem 2020. u Libiji je ostalo oko 20.000 stranih vojnika i plaćenika, a od tada nisu uočena bilo kakva povlačenja.

- Advertisement -

“Vijeće sigurnosti poziva sve države članice na potpuno poštivanje UN-ova embarga na oružje u skladu s odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti”, stoji u tekstu.

Embargo na oružje, uveden nakon što je pod vodstvom NATO-a s vlasti svrgnut Gadafi, već godinama se redovito krši, kažu stručnjaci UN-a odgovorni za njegovu provedbu.

Njihov godišnji izvještaj očekuje se narednih dana.

Stručnjaci su i ranije osuđivali prisutnost u Libiji ruskih plaćenika, turskih trupa i naoružanih skupina koje su činili Sirijci, Sudanci i državljani Čada.

“Vijeće sigurnosti prepoznaje potrebu za planiranjem postupka razoružanja, demobilizacije i reintegracije oružanih skupina, za reformom sigurnosnog sektora i za primjenom sveobuhvatnog civilnog sigurnosnog plana za Libiju u cjelini”, stoji u saopćenju, prenosi Al Jazeera.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA