30 C
Sarajevo
19.06.2024

Unatoč naredbi ICJ-a, Izrael nastavio sa strahovitim napadima na Rafah

Izrael se branio tvrdnjom da “nije izvodio i neće provoditi vojne operacije u području Rafaha"...

Izraelska vojska bombardirala je u subotu Pojas Gaze, uključujući Rafah, dan nakon odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom joj je naloženo da obustavi svoje operacije u ovom području.

Izrael se branio tvrdnjom da “nije izvodio i neće provoditi vojne operacije u području Rafaha koje stvaraju životne uvjete koji bi mogli dovesti do uništenja palestinskog civilnog stanovništva, u cijelosti ili djelomično”.

Palestinski pokret Hamas, koji je u ratu s Izraelom i na vlasti u Gazi od juna 2007., pozdravio je odluku ICJ-a, žaleći što je ograničena “samo na Rafah”.

- OGLAS -

Nakon odluke ICJ-a od petka, izraelsko bombardiranje nastavljeno je u Pojasu Gaze. Isto vrijedi i za sukobe izraelske vojske s oružanim krilom Hamasa.

U subotu rano, palestinski svjedoci i timovi AFP-a izvijestili su o izraelskim napadima na Rafah (jug), grad na rubu Egipta, ali i na Deir al-Balah (u središnjem dijelu).

- Advertisement -

“Nadamo se da će sudska odluka izvršiti pritisak na Izrael da prekine ovaj rat istrebljenja, jer ovdje više nema ničega”, kazao je Oum Mohamad Al-Asha, Palestinac iz grada Gaze raseljen zbog nasilja u Deir al-Balahu.

“Ali Izrael je država koja sebe smatra iznad zakona, stoga ne vjerujem da se pucnjava ili rat  mogu zaustaviti drugačije nego silom”, naglašava Mohamed Saleh.

Ranije ove sedmice, tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zatražio je izdavanje naloga za hapšenje Hamasa i izraelskih čelnika, uključujući Benjamina Netanyahua, za zločine počinjene u Izraelu i Pojasu Gaze.

Iako je Izraelska vlada kritizirala najavu tužitelja, ipak je naložila svojim pregovaračima da se “vrate za pregovarački stol kako bi dobili povratak talaca”, rekao je jedan visoki dužnosnik.

Početkom maja, neizravni pregovori između Izraela i Hamasa, preko Katara, Egipta i Sjedinjenih Država, nisu rezultirali sporazumom o primirju vezanom uz oslobađanje palestinskih talaca i zarobljenika koje drži Izrael.

Šef CIA-e William Burns očekuje se u petak ili subotu u Parizu kako bi pokušao ponovno pokrenuti pregovore o primirju u Gazi, doznaje AFP iz zapadnog izvora bliskog tom pitanju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron primio je u petak premijera Katara te saudijske, egipatske i jordanske ministre vanjskih poslova “kako bi izvršili pritisak za prekid vatre”, objavio je Kairo.

Prema francuskom predsjedništvu, čelnici su u Elizejskoj palači razgovarali o provedbi “rješenja dviju država”, tj. održive države Palestine uz Izrael. Španjolska, Irska i Norveška nedavno su objavile da priznaju državu Palestinu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA