15 C
Sarajevo
20.09.2024

Varadkar: Ne želimo nove pregovore o sporazumu o Brexitu

“Ne želimo nove pregovore o sporazumu o Brexitu”, kazao je Varadkar u obraćanju pred Donjim domom irskog parlamenta, samo dan nakon što je britanski parlament izglasao amandman kojim se traže novi pregovori sa EU.

Istakao je i kako ne postoje određeni planovi niti pritisak da se održi hitan samit EU na kojem bi se razgovaralo o želji britanske premijerke Therese May da se ponovno pregovara o sporazumu o Brexitu.

“Nema planova da se organizuje hitan samit na kojem bi se razgovaralo o smjernicama ni pritiska da se održi”, rekao je Varadkar parlamentarcima.

- OGLAS -

Premijerka May je najavila da će razgovarati s Varadkarom kasnije tokom dana, kao i s liderom britanskih laburista Jeremyjem Corbynom.

Britanski zastupnici su jučer usvojili amandmane kojim odbacuju mogućnost da Velika Britanija izađe iz Europske unije bez sporazuma.

- Advertisement -

S 317 glasova “za” i 301 “protiv” usvojen je amandman kojim se zahtjeva alternativa irskom zaštitnom mehanizmu, poznatijem kao backstopu.

Time je jasno odbačena ideja da London napusti EU bez sporazuma o povlačenju iz ovog bloka.

May je izjavila da je parlament te zemlje na ovaj način poslao jasnu poruku EU-u u kojem smjeru želi ići.

Prije toga je pozvala parlament da Briselu pošalje poruku da će podržati sporazum o izlasku iz Europske unije ako se tvrda granica na irskom otoku zamijeni alternativnim rješenjem.

Britanski parlament je na prošlosedmičnom glasanju, na osnovu 432 glasa “protiv” i 202 “za”, odbacila sporazum o Brexitu, koji je britanska premijerka Theresa May u novembru postigla s predstavnicima EU.

Ukoliko se proces bude normalno odvijao, Velika Britanija će 29. marta zvanično napustiti EU. Na referendumu održanom 23. juna 2016. većina Britanaca glasala je za izlazak iz Unije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA