19 C
Sarajevo
15.06.2024

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o podršci Bidenovom prijedlogu o prekidu vatre u Gazi

Među pitanjima koja su izazvala reakcije bila je i činjenica da u tekstu rezolucije nije uvršten Bidenov prijedlog u pisanoj formi.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je Nacrt rezolucije kojom se traži podrška za prijedlog koji je najavio američki predsjednik Joe Biden, a koji se sastoji od tri faze i predviđa trenutni prekid vatre u Gazi, javlja Anadolu.

Nacrt je predložila delegacija SAD-a, a podržale su ga četrnaest članica, dok je Rusija bila suzdržana.

U usvojenoj odluci ukazano je na diplomatske napore Egipta, SAD-a i Katara, a pozdravljen je prijedlog u tri faze koji je Biden iznio 31. maja.

- OGLAS -

Također se navodi da je Izrael prihvatio Bidenovu ponudu, a Hamas je pozvan da također prihvati predloženi plan.

U prvoj fazi Bidenovog prijedloga predviđen je trenutni prekid vatre, oslobađanje žena, starijih i ranjenih zarobljenika, razmjena palestinskih zarobljenika, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi, povećanje humanitarne pomoći, rekonstrukcija osnovnih usluga, povratak palestinskih civila u njihove domove u cijelom Pojasu, uključujući i sjever Gaze.

- Advertisement -

Nakon dogovora strana, u drugoj fazi je predviđeno oslobađanje svih preostalih zarobljenika kako bi se kriza jednom zauvijek okončala, a od Izraela je zatraženo da se povuče iz cijele Gaze.

U odluci je navedeno da će u trećoj fazi biti pokrenut plan rekonstrukcije Gaze, koji bi trajao više godina te da će biti predata i tijela poginulih zarobljenika.

U odluci je navedeno da, ako se pregovori za prvu fazu nastave duže od šest sedmica, prekid vatre će biti nastavljen do okončanja pregovora, a naglašena je i važnost da strane ispoštuju odredbe sporazuma.

Podržavajući rješenje o dvije države, odluka je ukazala i na važnost ujedinjenja Pojasa Gaze i Zapadne obale pod palestinskim vlastima.

U prvom Nacrtu rezolucije koji je otvoren za raspravu, podržano je povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi, a ideja o stvaranju “tampon-zone” u Gazi naišla je negodovanje.

Tako je u posljednjem tekstu Nacrta, koji je dostavljen na glasanje, izbrisan dio u kom se protivi “tampon-zoni”.

Među pitanjima koja su izazvala reakcije bila je i činjenica da u tekstu rezolucije nije uvršten Bidenov prijedlog u pisanoj formi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA