13.8 C
Sarajevo
27.10.2024

Više od šest miliona birača bira novog predsjednika Senegala

U 11. izbornoj utrci učestvuje ukupno pet predsjedničkih kandidata, uključujući i aktuelnog šefa države Mackyja Salla.

Sall se bori za drugi mandat na funciji predsjednika Senegala i najavljuje nastavak njegovog plana razvoja te zapadnoafričke države.

Nasuprot uspješnim infrastrukturnim projektima, Sall je suočen sa kritikama zbog zatvaranja političkih oponenata, uključujući i Kalifu Salla i Karima Wade, sina bivšeg senegalskog predsjednika Adbulaye Wade.

- OGLAS -

Drugi predsjednički kandidat je lider opozicionom patriotskog pokreta i bivši porezni inspektor Ousmane Sonko koji je najavio borbu za jačanje ekonomske i političke neovisnosti Senegala.

Njegov plan je da prekine odnose sa Zapadom, a posebno s Francuskom koja je kao kolonijalna sila vladala tim dijelom Afrike.

- Advertisement -

I bivši premijer Senegala Idrissa Seck treći je put predsjednički kandidat, a u kampanji je obećao da će se boriti za jačanje ekonomije i sigurnosti, a pozebno u sektoru energetike.

Bivši ministar pravde Madicke Niang je kao predsjednički kandidat najavio da će se zalagati za smanjenje troškova življenja i revidirati ugovore o nabavci nafte i gasa.

Kandidat El Hadji Issa Sall pak kao prioritet najavljuje uvođenje engleskog jezika i informatike u obrazovne ustanove, već od obdaništa. Njegov program je baziran na obnovi sistema vrijednosti u društvu, javlja Anadolu Agency (AA).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA