7.7 C
Sarajevo
22.09.2024

Vojska izvela zračne udare po položajima IS-a u centralnoj Siriji

Izbijanje sukoba u oblasti al-Sukhna, između Palymre i Deir al-Zora, ukazuje da su uporišta radikalne grupe još zapadnije od Eufrata, čak i pored toga što se borci uz američku podršku pripremaju da osvoje njenu posljednju enklavu istočno od rijeke.

Sirijske snage “pokrenule su brojne zračne udare po kolonama Daesha u istočnoj Badiyi, posebno na cesti koja vodi do grada al-Sukhna i jugoistočno od njega,  piše Watan, pozivajući se na vojni izvor.

Daesh je arapski akronim za tzv. Islamsku državu.

- OGLAS -

Sirijske demokratske snage (SDF), koje uživaju američku podršku, okružile su posljednju enklavu Islamske države istočno od Eufrata, mjesto Baghouz, već nekoliko sedmica. 

 Dvjestotinjak džihadista predalo se u Baghouzu nakon žestokih borbi tokom vikenda, ali je moguće da ih se još oko 1.000 tamo krije, saopćio je u ponedjeljak portparol SNF-a.

- Advertisement -

Iako bi poraz džihadista u Baghouzu predstavljao prekretnicu u borbi protiv Islamske države, pretpostavlja se da će radikalna grupa ostati značajna prijetnja po sigurnost u Siriji i u Iraku.

Sirijska vojska preotela je kontrolu nad Sukhnom od samoproglašene  Islamske države u 2017. nakon što je potisnula džihadiste u centralnu Siriju.

Neki od njenih boraca ostali su, ipak, u pustinjskoj regiji i izvode napade na položaje i konvoje vladinih snaga, prenosi FENA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA