20 C
Sarajevo
03.10.2024

Vojska Libana prvi put uzvratila vatru izraelskim snagama

U objavi Libanske vojske navodi se da je “uzvratila vatru na izvore vatre” nakon što je Izrael gađao vojnu instalaciju u libanonskom pograničnom selu Bint Jbeil.

Vojska Libana saopćila je da je uzvratila vatru na izraelske snage nakon što je jedan od njenih vojnika ubijen u izraelskom napadu, što je prvi put da su vojne snage ove zemlje sudjelovalu u borbama protiv Izraela, javlja Al Jazeera.

Do sada se Hezbollah borio protiv Izraela, a Libanska vojska je jasno dala do znanja da nije strana u sukobu. Vojska je demantirala tvrdnje da je povukla svoje snage s granice prije izraelske kopnene invazije na Liban u ponedjeljak navečer.

U objavi Libanske vojske navodi se da je “uzvratila vatru na izvore vatre” nakon što je Izrael gađao vojnu instalaciju u libanonskom pograničnom selu Bint Jbeil.

- OGLAS -

    Kako navodi Al Jazeera, ne očekuje se da će razmjena vatre dovesti do daljnjih borbi između Izraela i Vojske Libana, koji je pozvao na prekid borbi između Hezbollaha i Izraela i poručio da ne želi rat.

    Izraelska vojska je u međuvremenu objavila da je pogodila obavještajni stožer Hezbollaha u Bejrutu usred niza napada usmjerenih na položaje grupe u glavnom gradu Libana.

    - Advertisement -

    Izraelski borbeni avioni “napali su ciljeve koji pripadaju Hezbollahovom obavještajnom stožeru u Bejrutu, uključujući terorističke operativce koji pripadaju jedinici, sredstva za prikupljanje obavještajnih podataka, zapovjedne centre i dodatnu terorističku infrastrukturu“, stoji u saopćenju vojske.

    Ranije je Izraelska vojska izdala naredbe za evakuaciju libanskih stanovnika u više od dvadeset gradova i sela, uključujući grada Nabatieha na jugu.

    - OGLAS -

    Pročitajte još

    NAJNOVIJEFACE.BA