15 C
Sarajevo
27.07.2024

Zaharova: “Situacija na frontu za kijevski režim je monstruozna i katastrofalna”

“Situacija na frontu za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog je monstruozna i katastrofalna. Neće pomoći ni izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti slanja vojske u Ukrajinu.”

Kazala je to službena predstavnica Ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u eteru radiostanice Sputnik.

“Situacija na frontu za kijevski režim je monstruozna, katastrofalna. Ništa ih ne može spasiti: ni otvorene laži s minimiziranjem gubitaka ni samohvalisanje”, rekla je Zaharova.

- OGLAS -

“Ljudi shvataju da su bili izdani i prevareni. I u ovoj pozadini potrebna je nekakva svijetla, s njihove tačke gledišta, snažna izjava koja bi nekako malo inspirirala ljude u redovima Oružanih snaga Ukrajine, u redovima ukrajinskih građana koji se tjeraju na klanje, da će im inozemstvo pomoći”, dodala je.

“Je li ta izjava postigla učinak? Upravo suprotno”, istaknula je ruska diplomatkinja.

- Advertisement -

Zaharova je dodala da je u pozadini Macronovih izjava bilo mnogo izjava predstavnika zemalja NATO-a i njegovih struktura da ni na koji način ne razmatraju slanje trupa u Ukrajinu.

“Signal je bio upravo suprotan – da su izdali Ukrajinu i da će je nastaviti koristiti i izdavati”, rekla je.

Macron je 26. februara rekao da je na sastanku u Parizu, na kojem su predstavnici dvadesetak zapadnih zemalja razgovarali o daljnjoj podršci Ukrajini u sukobu s Rusijom, pokrenuta tema o mogućem slanju kopnenih snaga zapadnih zemalja u Ukrajinu. Prema njegovim riječima, sudionici nisu postigli konsenzus o ovoj temi, ali se takav scenarij ne može isključiti u budućnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA