12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Zbog marša izraelskih doseljenika blokirani ulazi u Stari grad u Jerusalemu

Na stotine izraelskih vojnika raspoređeno je u Stari grad i okolne ulice, što je prinudilo Palestince da zatvore svoje radnje kako bi omogućili marš doseljenika.

“Brojni muslimanski vjernici povrijeđeni su u akcijama izraelskih snaga koje su pratile desetke jevrejskih fanatika koji su izvodili provokativni obilazak svete džamije Al-Aqsa u istočnom Jeruslemu” – javio je dopisnik palestinske novinske agencije Wafa iz Jerusalema.

Oko 400 jevrejskih fanatika predvođenih Ehudom Glickom, tvrdokornim rabinom i članom Knesseta, ušlo je u objekat svetog mjesta u nedjelju rano ujutru prije nego što su se policajci sukobili s vjernicima koji su uzvikivali “Allahu Akbar” (Allah je najveći) kako bi izrazili svoj gnjev zbog ulasku doseljenika u jedno od najsvetijih mjesta islama.

- OGLAS -

Izraelski policajci fizički su napali vjernike koji su se zabarikadirali, a neke su uhapsili i druge su proganjali kroz prostorije objekta, prije nego što su ih napali suzavcem i bombama za ošamućivanje. 

Izraelska policija rijetko je dopuštala jevrejske molitve u Al-Aqsi  tokom posljednjih 10 dana Ramazana kada se deseci hiljada muslimana okupljaju u svetom mjestu radi obavljanja molitve.

- Advertisement -

Tvrdokorne jevrejske organizacije pozvale su svoje pristalice da organiziraju provokativne obilaske Al-Aqse, trećeg najsvetijeg mjesta islama,  kako bi obilježili ono što Izraelci nazivaju reintegracijom Jerusalema.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA