11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Život ga nije mazio, bio je propalica koja je završila u zatvoru, a onda je stvorio multimilionsku kompaniju

Školu je napustio u osmom razredu, postao je član bande, te je svoje teenagerske godine većinom provodio u popravnim domovima. Krao je automobile, posjedovao ukradene pištolje i bio na pravom putu da život provede u sustavu popravnih institucija i zatvora, iz kojeg je, jednom kad si u njemu, vraški teško izaći. No onda je s 23 godine odlučio preokrenuti stvari.

Kako je ispričao za Forbes, kapelan kojeg je upoznao u jednom od popravnih domova, uvjerio ga je da može postići sve što naumi. Počeo je raditi u industriji pakiranja i ambalaže i malo po malo 2015. godine u dobi od 39 godina osnovao svoju kompaniju Vericool kako bi proizvodio održivu i ekološku ambalažu, koja može zamijeniti stiropor i stiropornu pjenu, kod onih pošiljki koje trebaju ostati hladne.

Njegova je kompanija, sa sjedištem u Livermoreu u Kaliforniji, do sada prikupila 10 milijuna dolara od investitora, a očekuju da će ove godine doseći prihod od također 10 milijuna dolara, što je u odnosu na lani, rast od dva milijuna. Trenutno je najveći problem Vericoola što ne mogu odgovoriti na toliku potražnju koja buja, prenosi Slobodna Bosna. 

- OGLAS -

Pronaći odgovarajuće ekološke materijale nije bilo lako, probali su svašta, a Jobe je na kraju otkrio da može koristiti biljno vlakno koje se može reciklirati i kompostirati. Dodatno, komad od 12 četvornih inča njegovog materijala košta manje od 5 dolara, što je cijenom otprilike tu negdje s istom veličinom konvencionalnog proizvoda od stiropora koji nije ekološki održiv.

Osim u svojoj ekološkoj misiji, Jobe je odlučan u pružanju druge prilike bivšim zatvorenicima i ljudima sa sličnim pozadinama poput njegove. Otprilike četvrtina od ukupno 45 njegovih zaposlenika odslužili su svoje vrijeme u zatvoru, a ne samo da im je Jobe dao posao, dobili su i vlasnički udio u Vericoolu.

- Advertisement -

– Ovo je njihova kompanija, ovo nije Darrellova kompanija. Ovo je Vericoolova kompanija, a svi mi smo Vericool – srčan je ovaj samouki poduzetnik.

Bivši zatvorenici i ljudi s kriminalnim dosjeom imaju ozbiljne probleme pri zapošljavanju, a više od 27 posto bivših zatvorenika, od njih ukupno pet milijuna u SAD-u, nezaposleno je. Darrell Jobe jedan je kotačić u nizu koji to mijenja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA