11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Žrtva ratnog silovanja na Kosovu zatražila od američkog Kongresa da se založi za pravdu

Vasfije Krasnići-Gudman, jedna od prvih žena na Kosovu koja je javno progovorila da je bila žrtva ratnog silovanja, svjedočila je u utorak pred Odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma SAD u Vašingtonu, pri čemu je istakla da SAD trebaju izvršiti pritisak kako bi žrtve ratnih zločina dobile pravdu, prenosi BIRN.

U izrazito emotivnom svjedočenju, Krasnići-Gudman je na raspravi pred Odborom, pod nazivom „Kosovske ratne žrtve: Potraga za pravdom“, rekla kako je imala 16 godina kada su je srpski policajci silovali u njenom selu 1999. godine.

– Nakon toga sam plakala bez ikakve kontrole, molila sam ga da me ubije. Ne, rekao je, neću, jer ćeš na ovaj način više patiti. Bio je u pravu, patila sam – rekla je ona.

- OGLAS -

Krasnići-Gudman je naglasila da je pravda jedino što želi.
– Neću imati mira zbog svoje prošlosti sve dok pravda ne bude zadovoljena. Zato danas pozivam predstavnike Kongresa SAD da se osvrnu na nekažnjavanje ratnih zločina i zlostavljanja, tako što će odmah poduzeti korake kojima će zatražiti pravdu za preživjele – kazala je ona.

Kosovska ambasadorica u Vašingtonu Vljora Čitaku pohvalila je svjedočenje Krasnići-Gudman, rekavši da je to imalo ogroman emocionalni utjecaj na prisutne članove američkog Kongresa.
– U prostoriji je vladala tišina – napisala je Čitaku na Twitteru.

- Advertisement -

Iljir Bitići, Amerikanac albanskog porijekla, čija su tri brata ubijena nakon što ih je 1999. godine po završetku rata na Kosovu uhapsila srpska policija, također je svjedočio pred Odborom o svojoj borbi za pravdu.
Bitići je optužio srpske vlasti da štite ubice.

– Aleksandar Vučić štiti kriminalce koji su ubili moju braću – rekao je on.
Tijela njegova tri brata pronađena su u masovnoj grobnici u policijskom centru za obuku u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji. Srpske vlasti pokrenule su istragu o ovom slučaju 2002. godine, ali do sada nije podignuta nijedna optužnica.

Eliot Engl (Engel), kongresmen koji predsjedava Odborom za vanjske poslove, rekao je da je dva puta u svojoj kancelariji bio domaćin Vučiću i da je oba puta srpski lider rekao da će uložiti napore da riješi slučaj braće Bitići, ali da nakon toga nije učinjeno ništa.
– To znači da njegove riječi ne znače apsolutno ništa – naglasio je Engl.

Na raspravi pred Odborom razgovarano je i o novim specijaliziranim vijećima Kosova sa sjedištem u Hagu, pred kojima će se, prema očekivanjima, suditi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za ratne i poslijeratne zločine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA