13.8 C
Sarajevo
05.10.2024

Tragedija u Srbiji: Zemlja zatrpala kopača (44) u rudniku Lece

Jedan rudar poginuo je protekle noći u rudniku Lece kod Medveđe (Srbija).

Reporterka N1 sa lica mjesta kaže da se nesreća dogodila u jami na horizontu minus 50, što znači 50 metara pod zemljom, oko 30 minuta nakon ponoći. Obrušila se zemlja, a stradao je 44-godišnji čovjek iz Lebana, radnik rudnika Lece od 2019. godine.

Jama se nalazi na nekoliko kilometara od upravne zgrade, a trenutno je mjesto uviđaja koji traje od noćas. Policija obezbjeđuje mejsto.

- OGLAS -

U rudnik je stigao i rudarski inspektor, koji bi trebalo da uđe u jamu, a u rudniku su i sami napravili komisiju.

Tehnički direktor Duško Gagić izrazio je saučešće porodici natradalog, kao i prijateljima i kolegama.

- Advertisement -

„Pola sata iza ponoći desila se rudarska nesreća pri obavljanju redovnih rudarskih aktivnosti, na radnom mjestu su bile sve zakonom propisane mjere. I pored toga i provedenih procedura, koje su sami radnici obavili prije početka rada, desila se nesreća“, kaže on.

Ističe da istražni organi rade svoj dio posla.

„Poginuo je radnik koji radi kod nas od 2019. godine na radnom mjestu kopača. Smjena je oko tridesetak radnika ukupno u cijeloj jami, na tom radilištu su bila njih dvojica, tako je i predviđeno nekakvom radnom organizacijom“, kaže.

On je, dodaje, noćas imenovao internu komisiju koja je provjeravala sve, da li su procedure odrađene kako je propisano, uzela izjave od očevidaca, od nadzora…

„Trajaće vjerovatno cijeli dan te procedure oko prikupljanja podataka. Sada se priprema rudarski inspektor. Jama se pruža neka dva do tri kilometra između brda“, kaže Gagić.

Reporterka N1 podseća da je rudnik Lece, rudnik cinka, olova i srebra, bio u državnom vlasništvu do 2008. godine, a od tada je u privatnom. Njim u ovom trenutku upravlja stečajna upravnica, a u toku je postupak prodaje.

Uviđaj još traje, čekaju se rezultati istrage.

Za sada se zna da je stradao 44-godišnji rudar iz Lebana, da se na njega obrušila zemlja oko 30 minuta posle ponoći, a čekaju se informacije iz istrage.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA