13.8 C
Sarajevo
27.10.2024

Trebević Hills očistio dio Bistričkog potoka: Uputili kritike vlasti

Nakon što je javnost, a pogotovo stanovništvo Boguševca i okolnih naselja, bilo uznemireno zbog informacija o zatrpavanju Bistričkog potoka, menadžment Trebević Hillsa je poduzeo konkretne korake, saopćeno je iz ove kompanije.

“Tokom vikenda organizovali smo čišćenje dijela Bistričkog potoka na dionici koja se nalazi ispod mjesta gdje će biti izgrađen ovaj stambeno-poslovni kompleks. Radnici su koristili alate i mašine te uklonili veći dio materijala koji se nalazio u dijelu ovog potoka. Primijetili smo samo nekoliko stijena za koje se može reći da su se obrušile sa našeg gradilišta. One su bile na različitim mjestima i zauzimale su izuzetno mali dio profila korita.

Teško je vjerovati da su mogle prouzrokovati zastoj u protoku vode. I one su u značajnoj mjeri razbijene i uklonjene. Ostale stijene je potrebno minirati jer je nemoguć pristup velikim građevinskim mašinama. Drugi elementi, poput dijelova stabala, nisu se tu našli našim djelovanjem, ali smo i njih uklonili u značajnoj mjeri. Ove aktivnosti dokazuju našu posvećenost zaštiti okoliša i primjeni visokih standarda u svim aspektima sigurnosti. Napominjemo da je ovo drugo čišćenje Bistričkog potoka koje smo osigurali svojim resursima.

- OGLAS -

Prvobitno smo to učinili prije bilo kakvih radova na izgradnji Trebević Hillsa, po preuzimanju lokacije u novembru i decembru 2023. godine. Tada smo zatekli brojna debla u potoku i nije nam poznato čijom aktivnošću su se tu našla. Njihovo izvlačenje na uzvisinu je bilo izuzetno zahtjevno i opasno. Naglašavamo da na deponiju iznad Curinih njiva i Bostarića nikada nismo odlagali iskopani materijal. Tu se odlaganje vrši još od 2019. godine, a izgradnja Trebević Hillsa je počela u aprilu ove godine. Ukoliko institucije vlasti ne učine ono što je u njihovoj nadležnosti, spremni smo pomoći stanovništvu i sanirati pomjeranja tla svojim sredstvima. Ovi radovi su mogući nakon otapanja snijega i sezone kiša, te su nam, također, potrebne dozvole za miniranje zaostalih stijena.

Sa akcijom realizovanom ovog vikenda, iako ni to nije bila naša formalna i ugovorna obaveza, dokazujemo da želimo osigurati funkcionalnost, sigurnost i ugodno okruženje. Korito Bistričkog potoka u dijelu ispod naše parcele, nakon ovog našeg angažmana, je u velikoj mjeri oslobođeno od nanosa materijala, otpada i slično, te voda može nesmetano teći, čak i pri značajnijem povećanju vodotoka. Enormna je razlika u odnosu na druge dijelove potoka o kojima, nažalost, vlasti ne vode računa. Dakle, ova tačka Bistričkog potoka nije rizična i potencijalno opasna, nego su to drugi dijelovi vodotoka i obala. Napominjemo da je cjelokupan vodotok u nadležnosti različitih nivoa vlasti. Nažalost, sedmicama nisu ponudile konkretna rješenja i njihovu realizaciju iako na raspolaganju imaju značajne resurse i ovlasti” – saopćeno je iz ove kompanije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA