22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

U Albaniji se osniva suverena država muslimana

Albanski premijer Edi Rama najavio je da albanska vlada u glavnome gradu Tirani želi osnovati “suverenu mikrodržavu” pripadnika sufijskog reda Bektaša, po uzoru na Vatikan, koja bi promicala umjerenost, toleranciju i miran suživot. 

Takva bi država zauzimala desetak hektara na području Tirane te bi služila kao duhovni dom za Bektašije.

“Željeli bismo poduprijeti transformaciju Svjetskog centra Bektaša u Tirani u suverenu državu, u novi centar umjerenosti, tolerancije i miroljubivog suživota”, rekao je Rama u nedjelju u govoru održanom na Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

- OGLAS -

Prema popisu stanovništva iz 2023. Bektaši čine blizu 10 posto stanovništva Albanije. Od sveukupno 2,4 milijuna stanovnika Albanije nešto manje od 50 posto ih je muslimanske vjere.

Osnovan u 13. stoljeću u Osmanskom Carstvu, ovaj se vjerski red smatra tolerantnom i mističnom granom islama, koja je otvorena prema drugim religijama i filozofijama.

- Advertisement -

Neki od njegovih najvažnijih vođa nastanili su se u Albaniji nakon što je početkom 20. stoljeća njihov rad bio zabranjen u Turskoj.

Jedan od njih, Ismail Qemali je 1912. godine proglasio neovisnost Albanije od Osmanskog Carstva. Red Bektašija iz Tirane pozdravio je ovu Raminu najavu.

“Suverenitet Bektašijskog reda važan je korak u jačanju vrijednosti uključivosti, vjerskog sklada i dijaloga u sve podjeljenijem svijetu”, stoji u njihovu priopćenju za javnost te se navodi da bi njihov red trebao “dobiti suverenitet sličan onome kakav ima Vatikan”.

Državljanstvo će se u budućoj državi dodijeliti samo članovima ovog derviškog reda i njihovoj upravi. Vladu će voditi poglavar reda i vijeće koje će nadzirati njegovo vjersko i administrativno djelovanje.

Nova država zauzimat će isto područje koje sada zauzima Svjetski centar Bektaša, točnije “oko deset hektara” ili otprilike četvrtinu površine Vatikana. U priopćenju reda stoji da će mu “jedini cilj biti duhovno vodstvo”, prema priopćenju za javnost.

Rokovi i način na koji će ova nova mikrodržava biti proglašena i kako će funkcionirati još nisu poznati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA