6.6 C
Sarajevo
14.09.2024

U Gazi nakon 25 godina zabilježena dječja paraliza, UN priprema 640.000 doza cjepiva

Palestinci u Gazi nadaju se da će se pauzirati borbe kako bi se omogućio početak kampanje za cijepljenje protiv dječje paralize pošto sukob i dalje bijesni u opkoljenoj enklavi.

Ujedinjeni narodi pripremaju se cijepiti oko 640.000 djece u Gazi nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila 23. augusta najmanje jedan slučaj dječje paralize nakon zaraze poliovirusom tipa 2, u prvom takvom slučaju na teritoriju u 25 godina.

UN, koji je ranije ovog mjeseca pozvao na humanitarno primirje, nada se da će započeti kampanju cijepljenja već 1. septembra , rekla je Juliette Touma, direktorica komunikacija UNRWA-e, UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama.

- OGLAS -

Netanyahu demantirao da se Izrael priprema za opće humanitarno primirje

Svjetska zdravstvena organizacija otkrila je da se razbolio dječak Abdul-Rahman Abu al-Jidyan koji će napuniti godinu dana 1. septembra. 

Njegova majka Nivin Abu al-Jidyan strahuje za svog sina jer su joj zdravstveni radnici rekli da mogu učiniti malo da mu pomognu. “On je moj jedini dječak. Ima pravo putovati i liječiti se; ima pravo hodati, trčati i kretati se kao i prije (…) Nepravedno je što je bačen u šator bez brige ili pažnje”, rekla je majka iz šatora u Deir al-Balahu u središnjem Pojasu Gaze.

- Advertisement -

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu demantirao je medijska izvješća da se Izrael priprema za opće humanitarno primirje. “To nisu pauze u borbama za primjenu cjepiva, već će se (za to) odrediti određeni prostori u pojasu Gaze”, priopćio je Netanyahu. 

Viši Hamasov dužnosnik Izzat El-Reshiq opisao je Netanyahuovo priopćenje kao pokušaj da spriječi taj postupak odbijanjem UN-ova poziva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA