17 C
Sarajevo
26.10.2024

Uhapšeno 17 osoba zbog krijumčarenja više od dva miliona litara dizela

U Srbiji je presječen lanac nelegalne trgovine naftnim derivatima i uhapšeno 17 osoba zbog krijumčarenja više od dva miliona litara dizela iz Sjeverne Makedonije u vrijednosti od oko 1,63 miliona eura, koje su nelegalno prodali u Srbiji.

Uhapšeno je sedam odgovornih lica privrednih društava, osumnjičenih da su od 1. juna do 30. oktobra prošle godine organizovali krijumčarenje dizel goriva iz Sjeverne Makedonije u Srbiju cisternama koje su vozila ostala desetorica uhapšenih, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.

Ovo gorivo, kako se navodi, na graničnom prelazu Preševo nije carinjeno, već je prikazivano da je u tranzitu, a potom su osumnjičeni na izlazu iz Srbije u Hrvatsku, na graničnom prelazu Batrovci prikazivali kako cisterne navodno izlaze pune iz Srbije, iako su gorivo prethodno “na crno”, bez evidentiranja u poslovnim knjigama, prodali na teritoriji Srbije, u ukupnoj količini od 2.040.592 litara.

- OGLAS -

Prelazak cisterni na Batrovcima je lažnim fakturisanjem, omogućavao muškarac zaposlen u carinskoj službi za kojim se traga. On je na ovaj način, pribavio korist uhapšenim odgovornim licima privrednih društava od oko 190.828.249 dinara, za koliko je oštećen budžet Srbije, dodaje se u saopštenju.

Izvršenim pretresima i provjerama na više lokacija na teritoriji Srbije, policijski službenici su, po nalogu tužilaštva, privremeno oduzeli pet kamiona i pet cisterni.

- Advertisement -

Uhapšene su osobe čiji su inicijali J.B. iz Uba, odgovorno lice PD “Modestia” DOO Trlić, D.P. iz Zemuna, odgovorno lice PD “EMD 2011” Zemun, V.A. iz Grocke, odgovorno lice PD “Vana” Zaklopača, A.S. iz Valjeva, odgovorno lice PD “Selenić lajn” DOO Klanica, D.D. iz Rume, odgovorno lice PD “Daldam 022 Šped” DOO Platičevo, G.R. iz Pančeva, odgovorno lice PD “5. januar” DOO Omoljica i J.P. iz Novog Sada, odgovorno lice PD “Pantelić transport 021” DOO Novi Sad.

Oni su osumnjičeni za krivično djelo krijumčarenja, a za krijumčarenje u saizvršilaštvu osobe čiji su inicijali D.B, D.J, M.L, D.M. svi iz Uba, zatim G.A. i N.D. iz Jagodine, kao i J.P. iz Novog Sada, Z.R. i Č.R. iz Temerina i V.M. iz Despotovca.

Krivičnom prijavom u redovnom postupku biće obuhvaćen i pedesetogodišnji muškarac koje se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, napominje se u saopštenju.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA