13.8 C
Sarajevo
18.09.2024

Ukrajina i Rusija razmjenile ratne zarobljenike

Ukrajina je vratila 49 ratnih zarobljenika iz Rusije u posljednjoj razmjeni zarobljenika između zaraćenih susjeda, objavio je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“To su borci iz Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde, policije, Službe granične straže i također naši civili”, napisao je Zelenski na Telegramu.

Neki iz skupine zarobljeni su još tijekom obrane željezare Azovstal u gradu Mariupolju na jugoistoku Ukrajine na početku rata 2022. Među oslobođenima su 23 žene, rekao je ukrajinski predsjednik.

- OGLAS -

Koliko je zarobljenika predano Rusiji nije objavljeno. Međutim, Koordinacijski stožer za pitanja ratnih zarobljenika potvrdio je razmjenu. Zasad ruska strana nije izvijestila o razmjeni.

Ukrajina se više od dvije i pol godine brani od ruske invazije. Prema ukrajinskim podacima, Moskva i Kijev već su 56 puta razmijenili zarobljenike. Rusija je ukrajinskoj strani predala ukupno 3569 Ukrajinaca.

- Advertisement -

U međuvremenu, Zelenskij je rekao da je ruski protunapad u njezinoj jugozapadnoj regiji Kursk malo napredovao. “Htjeli su se tamo brzo probiti … do sada nismo vidjeli ozbiljnije uspjehe”, rekao je Zelenski u Kijevu. Dodao je da Moskva namjerava rasporediti do 70.000 vojnika u regiji, koju je Ukrajina prošlog mjeseca napala u iznenadnoj ofenzivi. Oko 40.000 ruskih vojnika već je u tom području.

“Naša vojska se herojski drži”, rekao je Zelenskij, te naglasio da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima operacije.

“Neprijatelj je zaustavljen u regiji Harkov i njihovo napredovanje u regiji Donjecka je usporeno”, rekao je, tvrdeći da je Rusija bila prisiljena odvratiti trupe od svojih ofenziva u sjevernoj i istočnoj Ukrajini kako bi obranila svoj teritorij u Kursku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA