20 C
Sarajevo
08.09.2024

Ukrajina pustila na hiljade zatvorenika i poslala ih na ratište

Ukrajina već duže vrijeme ima problema s popunjavanjem svojih vojnih kapaciteta. Dragovoljaca je sve manje, a brojni građani pokušavaju se izvući od služenja vojnog roka te se skrivaju od posbenih jedinica koje tragaju za njima.

No jedan dio populacije sve više se dragovoljno javlja za odlazak u rat. Od početka mobilizacije zatvorenika u Ukrajini sredinom maja svaki deveti od oko 27.000 zatvorenika u kaznenim ustanovama je “prijevremeno pušten na slobodu kako bi se neposredno uključio u obranu zemlje”, stoji u službenom saopćenju.

Pod prismotrom Nacionalne garde oni prvo idu u odjel za novačenje gdje potpisuju ugovor o služenju u oružanim snagama, a onda nastavljaju na poligon gdje bi trebali postati vojnici.

Mnogi od njih su se još od početka napada Rusije na njihovu domovinu željeli priključiti obrani. Pisali su upravama zatvora, nadležnim organima, zastupnicima i aktivistima za ljudska prava.

No služba pod oružjem je „pravo i dužnost“ građana, a osuđenima za kaznena djela su uskraćena i ta građanska prava.

Ipak, u prvih nekoliko mjeseci nakon početka rata par stotina muškaraca je iz zatvora prebačeno u vojarne jer u njihovim slučajevima još nisu bile donesene pravomoćne sudske presude, objavio je Deutsche Welle.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA