14 C
Sarajevo
05.10.2024

Ukrajinci tvrde da Rusi šire dezinformacije o napadu na elektranu: “Za Putina su laži dio života”

Ruska Federacija najviše koristi pravo veta među svim stalnim članicama Vijeća sigurnosti.
Moskovski propagandisti i neke zvanične ličnosti iz Kremlja neprestano prijete Ukrajini i svijetu da će upotrijebiti nuklearno oružje ako se Ukrajina ne pokori Rusiji, ili demokratski svijet pomogne Kijevu u borbi protiv ruske agresije.

Bivši ukrajinski ambasador u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za “Face.ba” piše o situaciji u Ukrajini, prenoseći aktuelna dešavanja koja su potaknuta ruskom agresijom na Ukrajini.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine reagovalo je na lažne informacije koje su širili ruski masovni mediji o navodnom napadu na nuklearnu elektranu Kursk u gradu Kurčatov, Kurska oblast Ruske Federacije. Odgovarajuću poruku objavila je pres služba Ministarstva vanjskih poslova.

U njoj se navodi da Ministarstvo vanjskih poslova “kategorički negira tvrdnje ruskih medija o ukrajinskim udarima na nuklearnu elektranu Kursk ili u njenoj blizini”, rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Georgij Tihi. Naglasio je i da se Oružane snage striktno pridržavaju normi međunarodnog humanitarnog prava i da ne napadaju civilno stanovništvo ili kritične infrastrukturne objekte, za razliku od ruskih okupatora.

- OGLAS -

Prije toga, ruski propagandisti su javili da se 3. oktobra dogodila eksplozija u gradu Kurčatov, Kurska oblast Ruske Federacije. Naveli su da je navodno pala avionska bomba, uz nagoveštaj da je to navodno uradila ukrajinska strana. Andrij Kovalenko, šef Centra za borbu protiv dezinformacija Ukrajine, rekao je da Rusi šire lažne informacije o napadu HIMARS-a na nuklearnu elektranu Kursk.

“Naravno, niko nije pogodio rusku nuklearnu elektranu, nema smisla u tome. Propagandisti pokazuju nekakvu vatru u gradu Kurčatovu, a video prikazuje neku vrstu eksplozije na zemlji. Ali koja je svrha granatiranja nuklearne elektrane? Ona je daleko. Sve prikazano nema nikakve veze sa napadom na nuklearku Kursk“, rekao je on. Tako vidimo još jedan pokušaj moskovske propagande da prikaže Rusiju kao žrtvu ukrajinskih napada, unatoč činjenici da su upravo ruske trupe zauzele najveću europsku nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini i tamo stalno stvaraju opasne situacije.

- Advertisement -

Nedavno su ruski borbeni dronovi letjeli kritično blizu nuklearne elektrane Rivne, stvarajući opasnost od eksplozije u ovom nuklearnom objektu. Rusi su uništili Kahovsku HE, nanijevši milijarde dolara štete ukrajinskoj privredi, istovremeno drsko izjavljujući da je to uradila ukrajinska strana kako bi za sve okrivila Rusiju. Krajem februara-marta 2022. godine ruske trupe su zauzele i nuklearnu elektranu u Černobilu, koja se nalazi blizu bjeloruske granice. Srećom, odavno je izbačena iz aktivne upotrebe. No, Rusi su uspjeli ući u ona mjesta u blizini nuklearne elektrane koja još nisu u potpunosti očišćena od radioaktivnog izlaganja. Jasno je da su ovi ruski borci primili dozu zračenja opasnu po život, a moguće je da su svi u narednim mjesecima umrli od radijacijske bolesti. Ali moskovska propaganda o tome ne govori.

Moskovski propagandisti i neke zvanične ličnosti iz Kremlja neprestano prijete Ukrajini i svijetu da će upotrijebiti nuklearno oružje ako se Ukrajina ne pokori Rusiji, ili demokratski svijet pomogne Kijevu u borbi protiv ruske agresije. Ovo je postalo ozbiljan problem za percepciju, uprkos čisto verbalnoj prirodi prijetnji. Čini se da Kremlj traži izgovor da okrivi Ukrajinu za nuklearnu opasnost, i za to želi iskoristiti nuklearnu elektranu Kursk. Uostalom, ukrajinske trupe su zauzele ruske teritorije Kurske oblasti koje se graniče sa Ukrajinom, pa su, po mišljenju moskovskih propagandista, sposobne da udare na nuklearku Kursk. Samo o jednoj stvari moskovska propaganda ne govori. Zašto to činiti Ukrajini, koja ima svoje nuklearne elektrane, koje u ovom slučaju mogu postati otvorenom metom ruskih uzvratnih napada. Međutim, Kremljove proizvođače lažnih informacija to malo zabrinjava. Imaju dugu sovjetsku tradiciju širenja laži i upotrebe fikcije za vršenje agresivnih radnji.

1940. godine Sovjetski Savez je izbačen iz Lige naroda zbog ničim izazvanog napada na Finsku. Ali moskovski propagandisti su obavijestili sve stanovnike SSSR-a da su trupe male Finske napale sovjetsku teritoriju, a Crvena armija je trebala napasti finske položaje kao odgovor. U Ligi naroda niko nije vjerovao lažima Moskve, a Sovjetski Savez je izbačen iz ove međunarodne organizacije zbog agresije na jednu suverenu zemlju. Dakle, kada su stvorene UN na kraju Drugog svetskog rata, pokušali su da pokrenu efikasniji mehanizam za prevenciju oružanih sukoba. Pripremljeno je međunarodno zakonodavstvo koje osuđuje oružanu agresiju na suverene članice UN-a i utvrđena sredstva uticaja na agresora. Međutim, Moskva se ne boji međunarodne osude unutar zidina UN-a. Kao stalna članica Vijeća sigurnosti (VS), ona stalno blokira odluke koje imaju za cilj osudu agresivne politike Moskve. Ruska Federacija najviše koristi pravo veta među svim stalnim članicama VS. Međutim, Kremlj ne može blokirati odluke Generalne skupštine UN-a, ali one su preporučljive prirode, pa je Moskva i dalje kao kod kuće unutar zidina UN-a. Dugo vremena je uspjela promovirati ogroman broj svojih zaposlenika u UN aparat. Prisutni su u svakoj upravi i odjeljenju ove Organizacije.

U Ženevi mjesto zamjenika generalnog sekretara UN-a pripada ruskom državljaninu, Rus je na čelu uprave UN-a za borbu protiv terorizma, uprkos činjenici da je Rusija najveća svjetska teroristička država, koja svakodnevno teroriše nekoliko desetina miliona stanovnika Ukrajine. Uprkos činjenici da je Ukrajina jedna od 51 zemlje osnivača UN-a, a Ruska Federacija nije, Ukrajina je ovo pravo dobila za svoj ogroman doprinos pobjedi nad nacizmom. Žrtvovala je skoro deset miliona života svojih stanovnika (ovo je najviše od svih evropskih naroda, uključujući i Ruse) tako da bih Treći Rajh bio poražen. A sada su se lažljivci iz Kremlja ponovo uhvatili svog prljavog posla da diskredituju Ukrajinu koja se bori sa ruskom agresijom. Putin, koji sebe predstavlja kao osobu od vjere ispred stanovništva Rusije, pozicionira kao dosljedan kršćanin, ali je već dugo sluša mađioničare, gatare i okultne ličnosti. Za svakog pravog hrišćanina laž je jedan od deset smrtnih grjehova, ali za Putina i njegovu propagandističku pratnju, laži su dio života i jednostavno su oruđe za promociju interesa Kremlja među ruskim građanima i svjetskom zajednicom. Moskovski izvještaj o navodnom napadu na nuklearnu elektranu Kursk nije izuzetak. Možemo samo podsjetiti moskovske propagandiste da će po kršćanskom učenju gorjeti u paklu zbog laganja, a mađioničari i gatari im neće pomoći.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA