11.6 C
Sarajevo
03.05.2024

Ukrajinski gradonačelnici stigli u Mostar: Želimo vidjeti kako se BiH obnovila nakon rata kako ne bismo ponavljali isteg greške

Gradonačelnici 18 gradova Ukrajine stigli su u posjetu Bosni i Hercegovini u okviru projekta Covenant of Mayors East. Graonačelnici su trenutno u Mostaru, a nakon toga stići će i u Sarajevo. Cilj posjete je prenijeti iskustva Bosne i Hercegovini o poslijeratnoj obnovi, ali i teškim situacijama s kojima se naša zemlaj suočila nakon rata – sve s ciljem da se Ukrajincima olakša.

Darko Knezović, energetski menadžer Grada Mostara i suorganizator posjete gradonačelnika Ukrajine gradovima Mostar i Sarajevo, naveo je kako je ova dva bh. grada izabrala Asocijacija gradonačelnika.

“Mostar je jedan od gradova koji ima šta pokazati. Preživio je najgore i živimo s drobrom nadom i vizijom. Dosta togasmo uradili poslije rata. Ideja je da prenesemo naše dobro iskustvo, ali i poteškoće s kojima se susrećemo i danas. Naglasak je na iskustvu poslijeratne obnove”, rekao je Knezović.

- OGLAS -

Dodaje da je Mostar grad dobre energije i da žele da ukrajinski gradonačelnici ponesu sa sobom djelić te energije.

Kako je rekao Christophe Frering, predstavnik delegacije, ova posjeta je bitna za njih jer je BiH prošla teški proces rekonstrukcije.

“Ukrajina je sada u užasnoj situaciji i već razmišljamo o rekonstrukciji. Ova posjeta je bitna za naše gradonačelnike. Cijela grupa je iz različitih dijelova Ukrajine, a među njim su i oni iz istočnih i sjeveroističnih dijelova koji su pretrpjeli najveća razaranja”, dodao je.

Zamjenica gradonačelnika Žitomira kazala je kako žele vidjeti kako je BiH preživjela rat, obnovila gradove i koje su bile greške.

“Želimo vidjeti i koje su vaše greške kako ih ne bismo ponavljali. Cilj nam je prije svega pobijediti ruski fašizam. Žitomir je najviše stradao u prvim danima rata, a 28. februara je srušeno mnogo civilnih infrastruktura – domovi, škole, zgrade… Mi sada imamo veliku pomoć od Evropske unije kako bi obnovili grad”, navela je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA