15 C
Sarajevo
20.09.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uveo nove sankcije Rusiji, Iranu i Kini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski implementirao je odluku Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu uvođenjem novih sankcija protiv šest osoba i više od 40 kompanija iz Irana, Kine i Rusije.

Volodimir Zelenski je potpisao dva dekreta. Prvom uredbom su uvedene sankcije za šest fizičkih i 40 pravnih lica iz Rusije, Irana i Kine na 10 godina.

Drugom uredbom su uvedene sankcije za dvije kompanije – rusku privatnu kompaniju Mayak Ship Lighting Plant i Federalno državno preduzeće Kazan State Powder Plant.

U obje uredbe se navodi da Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine mora obavijestiti nadležne organe Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih država o sankcijama te pokrenuti pitanje uvođenja sličnih restriktivnih mjera kod njih.

- OGLAS -

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države u četvrtak, 19. septembra, uvele su sankcije jednoj osobi i pet entiteta, sa sjedištem u Rusiji i Južnoj Osetiji, zbog omogućavanja platnog prometa između Rusije i Sjeverne Koreje, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA