12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Uposlenik Suda BiH: Poznat identitet uhapšenog koji je povezan sa Debevcem i Osmicom

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su jučer su nastavku operativne akcije „Kodeks“ na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva realizovali pretrese stanova i drugih prostorija i pokretnih stvari na šest lokacija, kojom prilikom su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Slobode je lišeno jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo lažno predstavljanje propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine.

Lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

- OGLAS -

 – Radi se o aktivnostima u predmetu „Kodeks“ koje su provedene protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića Osmice, a u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne akivnosti kao i druge nezakonitosti – rečeno je iz SIPA-e

“Avaz” saznaje da je uhapšen uposlenik Suda BiH Milislav Pijuk. 

- Advertisement -

Obavljen je pretres njegove kuće. 

Osim lažnog predstavljana, on je, prema navodima Tužilaštva, osumnjičen da je javljao Debevcu kada koji svjedok dolazi u Tužilaštvo. Tako su Osmica i Debevec znali ko je od pripadnika OSA-e davao iskaz tužiteljici Bojani Jolović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA