8 C
Sarajevo
24.10.2024

Ursula von der Leyen danas stiže u BiH, prvo će posjetiti poplavama pogođenu Jablanicu

Nakon što je jučer posjetila Albaniju u sklopu posjete zemljama Zapadnog Balkana, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas će doputovati u Bosnu i Hercegovinu i po dolasku se uputiti u Donju Jablanicu kako bi obišla poplavljena područja.

Von der Leyen će u Sarajevo doputovati u popodnevnim satima nakon jutarnje posjete Makedoniji.

Po dolasku u glavni grad BiH, gdje će je na aerodromu dočekati ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, Von der Leyen će u popodnevnim satima posjetiti Donju Jablanicu kako bi izrazila solidarnost sa zajednicama pogođenim nedavnim katastrofalnim poplavama i klizištima. Ta njena posjeta planirana je danas u 16:30 sati.

- OGLAS -

U nastavku službene posjete, Von der Leyen će sutra u Sarajevu održati sastanke sa članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Predsjednica Evropske komisije dolazi u Bosnu i Hercegovinu u okviru četverodnevne posjete Zapadnom Balkanu, gdje će se sastati sa liderima Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore.

- Advertisement -

Nakon BiH, Von der Leyen će otputovati u Srbiju, zatim u Kosovo, a svoju posjetu će zaključiti odlaskom u Crnu Goru gdje će se također sastati sa zvaničnicima te zemlje.

Predsjednica će tokom svih svojih posjeta održavati konferencije za novinare, a prenosit će ih EbS.

Ovogodišnja posjeta slijedi prošlogodišnju kao i više drugih prigoda u kojima je predsjednica isticala značaj regiona za Evropsku uniju, uključujući i nedavno na samitu Berlinskog procesa i Bledskom strateškom forumu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA