15 C
Sarajevo
19.09.2024

Ustavni sud BiH danas odlučuje o (ne) ustavnosti Izbornog zakona RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održaće danas plenarnu sjednicu na čijem dnevnom redu je zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona RS.

Na dnevnom redu je i zahtjev četiri poslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti više odredbi Izbornog zakona RS, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

Na sjednici će biti razmatran i zahtjev Suda BiH za ocjenu kompatibilnosti člana 11 Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u vezi sa članom 14 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

- OGLAS -

Ustavni sud je 24. jula održao vanrednu plenarnu sjednicu na kojoj je usvojio prijedlog za donošenje privremene mjere u predmetu po zahtjevu Zvizdića za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona RS.

Narodna skupština RS-a usvojila je 19. aprila Izborni zakon, koji je stupio na snagu 17. jula. Odredbama ovog zakona predviđeno je da će izbore za organe vlasti u RS sprovoditi Republička izborna komisija RS, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi RS.

- Advertisement -

Stupanjem na snagu ovog zakona, naveli su tada iz NSRS, ne bi se primjenjivale odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor narodnih poslanika, delegata Vijeća naroda Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika RS, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS, odbornika skupštine grada i skupštine opštine, gradonačelnika i načelnika opština u RS.

Međutim, Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon RS-a od dana njegovog stupanja na snagu primjenom principa ab inicio /ab initio/, pa do konačne odluke o zahtjevu za ocjenu ustavnosti.

Sjednica je zakazana za 9.30 časova u zgradi Ustavnog suda u Sarajevu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA