10 C
Sarajevo
28.10.2024

Velika Britanija: Prošireni regionalni rat na Bliskom istoku bio bi katastrofalan

Britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Lami (David Lammy) upozorio je danas da bi prošireni regionalni rat na Bliskom istoku “bio katastrofalan i da nije u ničijem interesu”, prenosi Anadolu.

Lami je na platformi X istakao posvećenost Velike Britanije zalaganju za smanjenje tenzija i rješenje sukoba u Pojasu Gaze i Libanu.

“Velika Britanija nastavlja vršiti pritisak na deeskalaciju i okončanje sukoba u Libanu i Gazi” – rekao je Lami nakon razgovora s izraelskim ministrom vanjskih poslova Izraelom Katzom i iranskim ministrom vanjskih poslova Abbasom Araghchijem.

- OGLAS -

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael je nastavio razornu ofanzivu na Pojas Gaze od prošlogodišnjeg napada palestinske grupe otpora Hamasa.

Od tada je ubijeno blizu 43.000 ljudi, uglavnom žena i djece, a više od 100.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

- Advertisement -

Izraelski napad raselio je gotovo cjelokupno stanovništvo Pojasa Gaze usred tekuće blokade koja je dovela do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava sa optužbom za genocid na Međunarodnom sudu pravde zbog svojih napada na Pojas Gaze.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA