16.6 C
Sarajevo
04.10.2024

Velike bujice i odroni uzrokovali probleme na području općina Jablanica i Konjic

Kišne padavine u protekla 24 sata, na području općine Jablanica i Konjic prouzrokovale su poteškoće stanovnicima tih općina.

Veliki je broj poziva građana zbog ulaska vode u prizemne prostorije. Putna komunikacija, kao i telefonska je prekinuta iz pravaca Jablanica – Mostar, Jablanica – Risovac, Jablanica – Prozor Rama, Jablanica – Konjic.

“Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima žrtava kao i veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba”, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

- OGLAS -

Dio Buturović Polja također je odsječen od lokalnog puta, kao i da je teško pristupiti unesrećenim ljudima. U mjestu Ostrožac došlo je do odrona pruge.

- Advertisement -

Na terenu su angažovani vatrogasci, policija, komunalna preduzeća, privatne firme sa mehnizacijom i vozilima ali je sve to nedovoljno te je potrebna pomoć kako bi se situacija stavila pod kontrolu i ublažile posledice nevremena i kišnih padavina na području općina Jablanica i Konjic, navodi se u saopćenju.

Iz BIHAMK-a su upozorili da na magistralnom putu Konjic-Jablanica-Mostar, kao i na putu Jablanica-Prozor i Jablanica-Blidinje došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz zbog čega je saobraćaj obustavljen.

“Obilne kišne padavine koje su noćas pogodile veći dio Bosne i Hercegovine izazvale su brojne probleme. U područjima gdje pada kiša apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu”, upozoravaju iz BIHAMK-a.

Gorska služba spašavanja (GSS) Jablanica poziva stanovnike da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima kako bi pomogli u akcijama spašavanja zbog poplava koje su noćas izazvale obilne padavine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA