21.6 C
Sarajevo
10.10.2024

(VIDEO) Uragan uništava Floridu: Pušu iznimno jaki vjetrovi, gradovi poplavljeni, ima mrtvih

“Oko” uragana Milton, najjačeg u posljednjih stotinu godina, pogodilo je Floridu. Iako je uoči dolaska na obalu Floride oslabio s kategorije 5 na kategoriju 2, uragan iza sebe ostavlja pustoš. Više od milion ljudi je evakuirano, brojna područja već su poplavljena, razina mora raste, zabilježene su ekstremne količine kiše i vjetrovi od 200 kilometara na sat. Najteže su pogođena područja Naplesa, Fort Myersa i Tampe.

Oko 00:30 po lokalnom vremenu, oko oluje kretalo se prema unutrašnjosti, donoseći obilne kiše prema sjeveroistoku, prema Orlandu i Kissimmeeu. U međuvremenu, vanjski pojasevi oluje šire se istočno zajedno s olujom, donoseći snažne vjetrove u područje zaljeva Tampa.

Kako ti vjetrovi kasnije večeras ponovno zapušu prema zaljevu, zaljev – iz kojeg se voda ranije večeras povukla, ostavljajući nižu razinu vode – ponovno će se napuniti, izjavio je CNN-ov meteorolog Chad Myers.

- OGLAS -

Nekoliko sati nakon prvog dolaska, Milton je sada uragan kategorije 1 i nalazi se oko 65 kilometara južno-jugozapadno od Orlanda.

Razorni vjetrovi uragana Milton nastavljaju se širiti prema unutrašnjosti, stoji u najnovijem izvješću Nacionalnog centra za uragane (NHC).

- Advertisement -

Međunarodna zračna luka Tampa zabilježila je stalni vjetar brzine 93 km/h, uz nalet od 150 km/h, izjavio je NHC.

Oluja se sada nalazi oko 95 kilometara južno-jugozapadno od Orlanda i oko 135 kilometara zapadno-jugozapadno od Cape Canaverala s maksimalnim stalnim vjetrovima od 160 km/h.

Gradske vlasti u St. Petersburgu, Florida, isključile su opskrbu pitkom vodom u cijelom gradu zbog puknuća glavne vodovodne cijevi.

“Stanovnici i poduzeća trebaju se pripremiti za ovo privremeno isključenje, za koje se očekuje da će trajati dok se ne završe potrebni popravci”, navodi se u priopćenju grada kojim se najavljuje prekid opskrbe koji počinje u ponoć po lokalnom vremenu.

Popravci na vodovodnoj cijevi počet će čim uvjeti budu sigurni za radnike na otvorenom, navodi se u priopćenju gradskih vlasti. Pogođena područja mogla bi imati slab pritisak vode ili prekide u opskrbi.

Grad je izdao obavijest o prokuhavanju vode za svu pitku vodu koja se koristi za piće, kuhanje i pranje zubi. Nakon što sustav bude obnovljen, bit će provedeno testiranje kako bi se osiguralo da je voda sigurna prije nego što obavijest bude ukinuta, stoji u priopćenju.

Snimke prikazane na lokalnoj televiziji i podijeljene na društvenim mrežama prikazuju kupolasti platneni krov stadiona u St. Petersburgu potpuno uništen.

Nije jasno je li oštećen unutarnji dio stadiona, ali se vjeruje da nitko nije ozlijeđen. Stadion se ne koristi kao sklonište, već ga koriste pripadnici hitnih službi koji su dovedeni u to područje kako bi pomogli u rješavanju posljedica oluje, prema podacima NBC-ja.

Nestanci struje naglo su porasli diljem Floride dok uragan Milton napreduje prema unutrašnjosti – udvostručivši se na 2 milijuna kućanstava i poslovnih objekata bez struje u otprilike 3 sata, prema podacima PowerOutage.us.

Oko 21:30 po lokalnom vremenu više od 1.1 milijun korisnika električne energije bilo je u mraku. Taj broj sada iznosi 2.02 milijuna.

Dizalica se srušila na gradilištu u St. Petersburgu, Florida, ali zasad nema prijavljenih ozljeda, navodi se u priopćenju grada.

Nije odmah bilo jasno kolika je šteta na mjestu događaja.

Grad je pozvao građane da se nastave boraviti na sigurnom i da izbjegavaju to područje.

Lovac na oluje za CNN je opisao kako je biti na ulicama grada na Floridi.

“Vrlo mi je teško stajati. Čak i uz zaklon izuzetno visokih betonskih zgrada, još uvijek me baca okolo kao da sam vrlo lagan predmet ovdje na ulicama Bradentona”, rekao je lovac na oluje Ben McMillan za CNN i dodao da su vjetrovi “vrlo, vrlo nasilni”.

Parkiralište hotela u Punta Gordi, Florida, poplavljeno je, a automobili su djelomično pod vodom dok kiša i dalje pada.

“Osjećam kako mi voda raste uz noge dok pričam… Osjećam da voda i dalje dolazi”, rekao je Accuweatherov lovac na oluje Aaron Jayjack za Andersona Coopera sa CNN-a.

Olujni val preplavio je grad Punta Gordu u srijedu navečer, nedugo nakon što je uragan Milton stigao na kopno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA