15 C
Sarajevo
27.07.2024

Vijeće UN-a za ljudska prava u petak razmatra nacrt rezolucije koji poziva na embargo oružja Izraelu

Vijeće UN-a za ljudska prava razmotrit će u petak nacrt rezolucije u kojoj se poziva na embargo na oružje Izraelu, navodeći “vjerovatan rizik od genocida u Gazi”, javlja AFP.

Ako nacrt rezolucije bude usvojen, to bi bilo prvi put da je najviše tijelo UN-a za ljudska prava zauzelo stav o ratu u Gazi.

Prema AFP-u, tekst osuđuje “korištenje eksplozivnog oružja sa širokim dejstvom od strane Izraela” u naseljenim područjima Gaze i traži od Izraela da “podrži svoju zakonsku odgovornost za sprečavanje genocida“.

- OGLAS -

Nacrt rezolucije podnio je Pakistan u ime 55 od 56 zemalja članica UN-a u Organizaciji islamske saradnje (OIC) – izuzetak je Albanija. Pokrovitelji teksta su također Bolivija, Kuba i palestinska misija u Ženevi.

AFP izvještava da nacrt na osam stranica traži od Izraela da prekine okupaciju palestinske teritorije i odmah ukine svoju “ilegalnu blokadu” Pojasa Gaze.

- Advertisement -

Navodno, također poziva zemlje da zaustave prodaju ili transfer oružja, municije i druge vojne opreme Izraelu, navodeći “vjerovatan rizik od genocida u Gazi”.

Nacrt, kako navodi AFP, također “osuđuje upotrebu gladovanja civila kao metode ratovanja”, poziva na hitan prekid vatre i “osuđuje izraelske akcije koje bi mogle dovesti do etničkog čišćenja“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA