12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Vlada Slovenije danas odlučuje o priznanju Palestine

Vlada Slovenije će na današnjoj sjednici raspravljati o priznanju Palestine i svoju odluku proslijediti Narodnoj skupštini, koja će je, kako se očekuje, odobriti iduće sedmice, čime će biti završen proces slovenskog priznavanja palestinske države.

Predložena rezolucija o priznanju Palestine nije bila na dnevnom redu današnje sjednice, koju je Vlada proslijedila u srijedu, ali je premijer Robert Golob proteklih dana najavio da će Vlada o tome odlučivati ​​danas, prenosi portal “Siol”.

Vlada je već 9. maja pokrenula procedure za priznanje Države Palestine. Tada je najavila da će odluku poslati Državnom zboru najkasnije do 13. juna.

- OGLAS -

Kako je Golob rekao, priznanje je samo prvi korak u potrazi za dugoročnim rješenjem izraelsko-palestinskog sukoba, a Slovenija je, kao odgovorna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, dužna učiniti sve da uspostavi trajni mir na Bliskom istoku.

U utorak su Palestinu priznale Španija, Irska i Norveška. Time su se pridružile grupi od 140 zemalja koje su priznale palestinsku državu, što je izazvalo bijes Izraela.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA