13.8 C
Sarajevo
28.04.2024

Vučić: Krajem aprila će se u UN-u na dnevnom redu naći Rezolucija o Srebrenici, vraćaju nas 29 godina unazad

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio na konferenciji za medije u Beogradu, te je najavio s kakvim problemima se Srbija suočava u narednom periodu. Posebno je naglasio najavljenu sjednicu generalne Skupštine UN-a krajem aprila na kojoj je predviđeno da se razmatra o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

“Ne želim da ograničavam manevarski prostor Srbiji u narednom periodu. Dobio sam zvaničan poziv od predsjednika Macrona. Molit ću ga da uzme u obzir sve ono što smo razgovarali ali i međunarodne pravne norme. Ja ću da radim svoj posao i da se borim za Srbiju”, kazao je Vučić i poručio:

“Ovo je samo dio jednog problema sa kojima se suočavamo. U međuvremenu, negdje 27. aprila po podacima koje mi dobijamo iz Skupštine UN-a očekuje se da se na dnevnom redu nađe Rezolucija o genocidu u Srebrenici, čiji su partneri, te grupe koja će izaći s tim: Njemačka i Ruanda, a članovi još nekoliko zemalja”.

- OGLAS -

Ponovio je da je cilj ovakvog poteza u tome da “srpski narod bude kažnjen zbog slobodarske politike”.

“Jedan od komentara kada smo nedavno spominjali granatiranje Srbije, jedan ambasador je rekao: Zašto se vraćate 27 godina u prošlost? Oni nas sada vraćaju 29 godina unazad. Znam da mnogo Bošnjaka živi u Srebrenici i riječi neću reći o tom užasnom zločinu, sve najgore mislim o tome. Išao sam u Srebrenicu i da se poklonim žrtvama i položio cvijeće.

“To ima za cilj da srpski narod bude kažnjen zbog slobodarske politike, da dodatno bude pritisnut zbog Kosova i Metohije, te da muslimanima pokažu da zbog podrške koju su pružali Izraelu, sada mogu reći da su našli muslimane koje podržavaju i opet će kola da se slome na Srbima“, kazao je Vučić.

“Taj pravni akt nema obavezujuću snagu, ali vam je jasno da će se dan nakon toga izaći sa inicijativom, da ono što je osnovano nakon genocida, političke tvorevine ne mogu da postoje, misli se na Republiku Srpsku. Srbija mora da prati poštovanje Dejtonskog sporazuma i po Dejtonu RS mora da postoji i niko to neće promijeniti. Hoću da kažem u kako tešku situaciju zapadne zemlje mogu da dovedu našu zemlju“.

Protiv Srbije će biti kolektivni zapad i većina islamskih zemalja, kazao je Vučić.

“Reakcija Srbije će po ovom pitanju biti je da je za to potrebno… To bi moglo biti na dnevnom redu 24. aprila, to je teška situacija za nas. Imati ćemo kolektivni zapad protiv sebe zatim značajan broj islamskih zemalja. Čim vam kažu da to nije upereno protiv toga, kažem vam lažu. Lažu. Nema stvari koje vas čini ponosnijim i koja donosi više dostojanstva jeste da vodite na suveren način jednu slobodarsku zemlju kao što je Srbija.

Žuri im se zbog američkih izbora, onog što se zbiva u Gazi ali posebno zbog onoga što se dešava u Ukrajini. Dovode nas u nemoguću situaciju”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA