16.6 C
Sarajevo
06.05.2024

Vučić poražen: Tražio saveznike u UN-u da ‘sruši’ rezoluciju o genocidu, pa priznao da nije uspio

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priznao je da je “pozicija Srbije izuzetno teška uoči glasanja o rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama”.

Vučić je, citiramo, za RTS kazao: “Pokušavamo da imamo više zemalja koje će da budu uzdržane i protiv, nego koje će da budu za. Ako to uspijemo, iako smo formalno izgubili, to bi bio herojski politički uspjeh..

Izjavio je i kako bi i uspio “kod malih zemalja da ih ubijedi, velike zemlje prijete, pa i ti koji sve ‘razumiju’, pređu u uzdržane”.

- OGLAS -

Istakao je da će danas imati razgovor i sa predstavnicima Kine, koji su im “strašno važni”, a otkrio i da je razgovarao s ministrom Indije: “Neke zemlje su me zapanjile jer neće da glasaju kako smo ih zamolili, ali su čuli našu argumentaciju. Morate da imate u vidu da je to teška tema i da je teško suprodstaviti se najmoćnijim zemljama”, pokušao se Vučić pravdati svom glasačkom tijelu.

On je rekao da Srbija naspram sebe ima neke najistaknutije zapadne zemlje – SAD i Njemačku, “koja to najviše gura”, Englesku, Francusku: “I onda vidite jednu malu Srbiju koja pokušava da kaže da nije dobar ni trenutak ni način da se rezolucija donosi. Pojedinci su odgovorni za zločine i kažnjeni su, a ovim namećete kolektivnu krivicu. Rade to da bi pokrili sve što ne mogu da kažu oko Gaze i pokazaće da nisu antimuslimanski nastrojeni.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA