13 C
Sarajevo
13.05.2024

Vučić prihvatio Dodikovu ideju, priznali da će se usvojiti rezolucija o Srebrenici. Šta slijedi?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsjednikom manjeg bh. entiteta RS Miloradom Dodikom o aktuelnim pitanjima iz regiona.

– Predsjednik Vučić je posebno izvijestio Milorada Dodika o aktivnostima Republike Srbije i njene delegacije u UN-u povodom prijedloga Njemačke i drugih velikih sila da se usvoji Rezolucija o Srebrenici (Rezolucije o počinjenom genocidu u Srebrenici, op.a.). 

Predsjednik Vučić je istakao da je situacija po srpski narod veoma teška i složena, te da je sasvim jasno da će velike zapadne zemlje pokušati da izglasaju pomenutu rezoluciju, gotovo po svaku cijenu – saopćeno je iz Vučićevog kabineta.

- OGLAS -

U saopćenju se dodaje kako je Vučić je obavijestio Dodika da je Republika Srbija uložila maksimalne napore da zaštiti, ”ne samo vitalne interese srpskog naroda, već i istinu i međunarodno pravo”.

Navodi se da je Dodik zatražio od Vučića da Sabor srpskog naroda, Srbije i RS-a bude održan odmah po “usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a” jer, kako se navodi u saopštenju, “srpski narod mora da pružiti snažan odgovor na najteže moralne, pravne i političke diskvalifikacije koje su protiv njega pripremljene”.

- Advertisement -

Istaknuto je da je Vučić prihvatio ideju Dodika, te će datum održavanja Sabora srpskog naroda biti određen neposredno po okončanju održavanja Generalne skupštine UN-a i glasanja o rezoluciji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA