17 C
Sarajevo
25.10.2024

Za ubistvo u Bosanskoj Krupi maloljetnik ne može krivično odgovarati, zakonom predviđena odgojna mjera

Nezvanično motiv je napad na policijsku instituciju kao organ s ciljem zastrašivanja stanovništva.

Merima Mešanović, glavna kantonalna tužiteljica Unsko-sanskog kantona i Amel Kozlica, direktor uprave policije USK na press konferenciji su iznijeli detalje nakon sinoćnjeg ubistva u Bosanskoj Krupi.

Kozlica je istakao da je maloljetnik nožem usmrtio jednog policijskog službenika, dok je drugog policajca teško ranio koji je sada nakon operacije u stabilnom stanju.

“Nakon što sam dobio ovu informaciju odmah smo podigli stepen sigurnosti na najviši nivo, formirana je uviđajna ekipa i obaviješteno je Tužilaštvo kao i nadležno ministarstvo”, naveo je Kozlica.

- OGLAS -

Tužiteljica Mešanović je istakla da je dežurni tužilac sinoć obaviješten o ovom nemilom događaju.

“Postupajući tužilac je izašao na mjesto događaja, počinilac krivičnog djela je zatečen na tom mjestu i odmah je uhapšen. Postupajuća tužiteljica je prema neposrednim saznanjima o krivičnom djelom okarakterisala ga kao terorizam jer se zaista radi o tome. Nezvanično motiv je napad na policijsku instituciju kao organ s ciljem zastrašivanja stanovništva. Hapšenjem maloljetnika, izvršen je pretres njegove kuće i izuzeti su predmeti koji su važni za ovaj postupak. U ovaj predmet je uključeno više policijskih agencija, a u ovom trenutku ne možemo govoriti o radnjama koje ćemo poduzimati isključivo radi zaštite istrage”, navela je Mešanović.

- Advertisement -

Kozlica je rekao da policijski službenici u Bosanskoj Krupi nisu imali nikakva saznanja niti prijetnje.

“Ta osoba nama od ranije nije bila poznata”, dodao je.

Mešanović je pojasnila da će se pored gore navedenog motiva provjeriti i da li iza ovog maloljetne osobe stoje određene ekstremne grupe koje su ga podstrekivale.

“Ništa više ne možemo reći o tome osim toga da ćemo sve ispitati”, navela je.

Kozlica je istakao da je povećan broj policajaca na terenu sa dugim cijevima prvenstveno zbog sigurnosti građana.

U medijima su se pojavile informacije da je maloljetnik sinoć uzvikivao određene rečenice, međutim, danas to nije potvrđeno na press konferenciji.

“Kada sve informacije prikupimo i analiziramo onda ćemo moći izaći u javnost. To su sve spekulacije i ne bismo trebali o tome govoriti kako se ne bi javnost uznemiravala dalje. Sigurnost je na nivou i u blizini škole koju je pohađao ovaj maoljetnik”, dodao je Kozlica.

Mešanović je istakla da će u ovaj slučaj biti uključen i Centar za socijalni rad koji će izvršiti anamnezu maloljetnika.

“Radi se o maloljetniku koji ima nepunih 15 godina i prema Krivičnom djelu se smatra maloljetnikom. Za ovo krivično djelo je predviđena doživotna ili kazna zatvora od 10 godina. Prema Krivičnom zakonu FBiH ovom maloljetniku se ne može izreći takva kazna niti kazna zatvora jer je riječ o mlađem, a ne starijem maloljetniku. S obzirom na to, njemu se mogu izreći zavodske mjere, odnosno, upućivanje u odgojno-popravni dom u trajanju od pet godina”, poručila je Mešanović.

Ukoliko se utvrdi da je maoljetnik podstrekivan na ovo krivično djelo i ti će pojedinci biti obuhvaćeni istragom i procesuirani.

“Već smo stupili u kontakt sa Tužilaštvom BiH i svako ko je umiješan i podstrekivao na ovo krivično djelo bit će procesuiran”, zaključila je Mešanović.

Podsjećamo, sinoć je maloljetnik (2009.) ušao u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i napao policajca Ognjena Marana nožem koji je preminuo uslijed povreda. Njegov kolega Avdo Hasanović je teško ranjen i trenutno je hospitalizovan u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubljankić” i u stabilnom je stanju.

Maloljetnik je odmah sinoć uhapšen i pod nadzorom je policijskih organa.

Važno je istaći i to da je ovo krivično djelo okarakterisano kao terorizam, a rečeno nam je i to da će u 8:00 sati u Bihaću biti održan sastanak Koordinacionog tijela, predstavnici MUP i Uprave policije sa premijerom USK razgovarat će o mjerama koje će preduzimati.

U Bosanskoj Krupi su pojačane mjere sigurnosti, a jake policijske snage su gotovo na svakom koraku bile tokom noći.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA