25.5 C
Sarajevo
19.05.2024

Zajimović: Arnaudija je ponovo spomenik duhovne, kulturne i civilizacijske snage i pobjede dobra u BiH

Otvaranje ponovo izgrađene Arnaudija džamije u Banjaluci je historijski dan kojim se šalje poruka mira i suživota, rekao je direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović.

“Ovo je historijski dan kojim šaljemo poruku mira i suživota. U okviru manifestacije Dani Vakufa u BiH 2024. godine svečano otvaramo ponovo izgrađenu Arnaudija džamiju – dragulj i biser Banja Luke, po kojoj je ovaj grad nadaleko bio prepoznatljiv. Arnaudija je ponovo spomenik duhovne i kulturne, ali i civilizacijske snage i pobjede dobra u BiH. Presretni smo i zadovoljni što smo imali priliku učestovati u oživljavanju ovog velikog zdanja i imena njenog utemeljitelja Hasana defterdara”, rekao je Zajimović.

Zahvalio se i Generalnoj direkciji Vakufa Republike Turske koja se odazvala molbi Islamske zajednice u BiH da zajedno sa njom učestvuje u oživljavanju ovog vakufa.

- OGLAS -

“Time su naši prijatelji pokazali da je ovo naš zajednički projekat”, rekao je Zajimović.

Dodao je da je obnova Arnaudija džamije koštala oko šest miliona konvertibilnih maraka i da su na tome radile mnoge institucije iz BiH i Turske.

- Advertisement -

“Džamije su Božije kuće, kao i vjerski objekti drugih vjerskih zajednica. U njima se promovira vjera u jednog Boga, mir, ljubav, požrtvovanost i odanost”, rekao je i dodao:

“Iz ljubavi prema Bogu podignuta je prvi put. Iz ljubavi prema Bogu ponovo je podignuta i to u vrijeme kada vapimo za ljubavlju, mirom i poštovanjem. Sve vjerske zajednice su uvijek bile kohezivni faktor u društvu. Podizanjem Arnaudije, Islamska zajednica u BiH poziva sve građane države BiH u suživot, mir, ljubav, toleranciju i svoja vrata simbolično kroz otvorena vrata Arnaudije otvara svim građanima i svim ljudima dobre volje”, poručio je Zajimović.

Otvaranje Arnaudija džamije centralni je događaj manifestacije “Dani džemata i džamija” koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje osmi put, a koja će trajati do 12. jula. Manifestacija se organizuje kako bi podsjetili na Dan džamija, a time i rušenje Ferhadija džamije u Banjaluci, koja je zajedno s Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine.

Obnovom Arnaudije završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Poput Ferhat-pašine džamije, Arnaudija džamija je sazdana na fragmentima koji su nakon njenog rušenja odnošeni na razna mjesta, prenosi Anadolu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA