17.7 C
Sarajevo
01.05.2024

Zastupnici SDA upozorili nosioce vlasti: Uozbiljite se i radite na rješavaju pitanja na putu ka EU

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije održao je danas press konferenciju uoči hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 “Osnovni razlog obraćanja medijima i javnosti je današnja hitna sjednica”, rekao je Šerif Špago, šef Kluba zastupnika SDA.

Kazao je da su se odlučili upozoriti na negativne stvari koje se prije svega od parlamentarne većine, a posebno se, kako je rekao, od SNSD-a nameću na prostoru BiH.

- OGLAS -

“Očekivali smo danas da ćemo raspravljati o prioritetima EU puta. Nažalost, mi ćemo danas raspravljati o zaključcima NSRS, a sve zbog navodno donošenja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je donio visoki predstavnik BiH”, rekao je Špago.

Podsjetio je da je Klub SDA predložio krajem prošle godine prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

“Sa skoro dvije trećine je prošao u Predstavničkom domu, zaustavljen je na Domu naroda. Tri mjeseca su prošla, još nema naznaka da će parlamentarna većina donijeti Izborni zakon. Nažalost, i jučerašnji sastanak u Istočnom Sarajevu još jednom dokazuje da parlamentarna većina nastoji derogirati nadležnosti visokog predstavnika, obećavajući da će za 7-8 dana donijeti novi Izborni zakon”, naveo je Špago.

Kazao je i da samo u prošloj godini, poslanici SNSD-a oborili 12 zakonskih rješenja, koja nisu vezana ni za prenošenje nadležnosti, već zakoni koji su poboljšavali određene stvari u postojećim zakonima.

Ponovio je da je cilj press konferencije da upozore nosioce vlasti da se uozbilje i rade na zakonima, donošenju budžeta BiH za 2024, da rješavaju pitanja na putu EU, a ne, kako je rekao, da se bave prepucavanjem.

“Najgore je što se kroz ove zaključke, odnosno aktivnosti, a posebno SNSD-a, dovodi u pitanje funkcionisanje državnih institucija BiH”, istaknuo je.

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentu BiH Edin Ramić je govorio je podsjetio šta je Srbija uradila prije 14 godina, odnosno da je Skupština Srbije 2010. usvojila Rezoluciju o genocidu.

“Danas u NSRS-u žele odbaciti izvještaj o Srebrenici koji je sačinjen još 2004. Genocidna namjera se želi održati i zato se moramo boriti protiv negatora genocida. Trojka se želi oprati od stavova predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžije”,  rekao je Ramić.

Safet Kešo, također zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarnoj skupštini Bi se osvrnuo na jučerašnji sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

“Nermin Nikšić ne bi smio biti onaj koji ponavlja Dodikove riječi. Jasna je namjera RS da ruši ustavno-pravni poredak BiH. Pristajati u takvoj fazi na razgovore, derogirati Izborni zakon koji je donio OHR je strateška greška”, poručio je Kešo.

Javnosti i medijima se obratio i Amor Mašović koji je govorio o Rezoluciji o Srebrenici o kojoj će se početkom maja raspravljati na Generalnoj skupštini UN-a.

“Današnja Srbija koja bi trebala da se razlikuje od one Srbije ratnog zločinca Slobodana Miloševića, umjesto da se distancira od šačice tih ratnih zločinaca, koji će svakako okončati u zatvorima, i na taj način dokaže da pripada krugu civiliziranih država svijeta, čini sve ono za šta je osuđena od Međunarodnog suda pravde, iako to današnji predsjednik sve to negira”, kazao je Mašović.

U Sarajevu je počela hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj bi poslanici trebali razmatrati aktuelnu političku situaciju.

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, a na dnevnom redu je jedna tačka “razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama Bosne i Hercegovine – ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine BiH”, prenosi N1.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA