9 C
Sarajevo
21.10.2024

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija WHO: Hiljadu žena i djece bit će uskoro evakuirano iz Gaze

Do 1.000 žen i djece kojima je potrebna medicinska zaštita bit će uskoro evakuirano iz Gaze u Evropu, izjavio je čelnik evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u komentarima objavljenim u ponedjeljak.

Izrael, koji drži pod opsadom ratom razorenu palestinsku teritoriju, obavezao se na još 1.000 medicinskih evakuacija u sljedećih nekoliko mjeseci u Evropsku uniju – izjavio je Hans Kluge u intervjuu za AFP.

Kazao je da će evakuacije organizirati WHO – zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija – i uključene evropske zemlje.

- OGLAS -

U četvrtak su istražitelji UN-a saopćili da je Izrael namjerno napao zdravstvene ustanove u Gazi, te ubijao i mučio lokalno medicinsko osoblje, optužujući tu zemlju za “zločine protiv čovječnosti”.

Rik Peperkorn (Peeperkorn), predstavnik WHO za okupirane palestinske teritorije, izjavio je u maju da je oko 10.000 ljudi potrebno evakuirati iz Gaze radi hitne medicinske zaštite.

- Advertisement -

Svjetska zdravstvena organizacija za Evropu već je omogućila 600 medicinskih evakuacija iz Gaze u sedam evropskih zemalja od početka rata.

“Najbitniji lijek je mir” – kazao je Kluge, napominjući da se zdravstvenim radnicima mora omogućiti da rade svoj posao u zonama sukoba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA