17.7 C
Sarajevo
19.05.2024

Zelenski: Putin mora izgubiti apsolutno sve! Svjetlo pobjeđuje tamu

Ukrajina će “poraziti” Rusiju, poručio je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u trenutku kada Ukrajina oslabljena ulazi u treću ratnu godinu, pomoć saveznika postupno ‘presušuje’, a ruska vojna mašinerija napreduje.

“Borimo se za to. Već 730 dana. I pobijedit ćemo… i to će biti najbolji dan u našim životima”, rekao je Zelenski u govoru održanom u vojnoj zračnoj luci Gostomel blizu Kijeva, poprištu ključne bitke s Rusijom u prvim danima invazije koja je započela 24. februara 2022.

Ruski predsjednik Vladimir “Putin mora izgubiti apsolutno sve, kao ovdje u Gostomelu”, poručio je Zelenski. Pokraj njega su stajale predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, talijanska premijerka Giorgia Meloni, kanadski premijer Justin Trudeau i belgijski premijer Alexander de Croo, koji su u Ukrajinu doputovali u povodu druge godišnjice invazije na tu zemlju. 

- OGLAS -

Poslijepodne bi Meloni trebala predsjedati virtualnim sastankom zemalja članica G7 o Ukrajini iz katedrale Svete Sofije u središtu Kijeva. Bit će prisutan i predsjednik Zelenski, a raspravljat će se o novim sankcijama protiv Moskve.

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski kazao je da je, uprkos poteškoćama “uvjeren da je ukrajinska pobjeda u jedinstvu”. “Svjetlo uvijek pobjeđuje tamu!”, napisao je na Telegramu.

- Advertisement -

Ruska vojska u međuvremenu osvaja teren na istoku zemlje kod Marijinke, područja koje Kijev sada naziva “vrućom tačkom”.

Za vrijeme posjeta ruskim trupama u Ukrajini ruski ministar obrane Sergej Šojku je kazao da je “prednost na ruskoj strani”. To je objavljeno u subotu u priopćenju ruske vojske u kojemu stoji i da ruske snage nastavljaju ofanzivu nakon što su zauzele Avdiivku. 

Danas je ruska vojska u Moskvi uhapsila više osoba, među njima i novinare. To se desilo za vrijeme okupljanja supruga mobiliziranih ruskih vojnika koje traže njihov povratak kućama iz Ukrajine. Svake subote supruge ruskih vojnika polažu cvijeće na grob Neznanog vojnika, što je simbolična gesta nedaleko od zidina Kremlja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA