15 C
Sarajevo
06.07.2024

Zelenski tvrdi da Ukrajina pregovara o slanju azerbejdžanskog gasa u EU

Ukrajina je u pregovorima o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Europsku uniju u nastojanju da zadrži ulogu zemlje kao tranzitne zemlje i pomogne zapadnim susjedima da osiguraju svoju energetsku sigurnost, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Sporazum o zamjeni ruskog plina azerbejdžanskim je jedan od prijedloga o kojima se raspravlja, rekao je Zelenski, prenosi Reuters.

“Zvaničnici kabineta su ti koji se sada bave ovim”, dodao je on.

- OGLAS -

Ukrajinsko ministarstvo energetike i državna energetska kompanija Naftogas nisu odmah odgovorili na zahtjeve Reutersa za komentar.

Uprkos više od dvije godine općeg rata s Rusijom, Ukrajina i dalje prenosi blizu 15 milijardi kubnih metara (bcm) ruskog gasa godišnje u Europu, što čini samo dio od 150 milijardi kubnih metara gasa koji je teko zemljom prije rata.

- Advertisement -

Ukrajinski zvaničnici su više puta govorili da Kijev neće produžiti sporazum sa ruskim Gazpromom po njegovom isteku krajem godine.

Ukrajina ne graniči sa Azerbejdžanom, tako da bi svaki azerbejdžanski gas i dalje morao da se doprema kroz Rusiju.

Prošlog mjeseca Hikmat Hajijev, azerbejdžanski predsjednički savjetnik, rekao je za Reuters da su EU i Ukrajina zatražile od Azerbejdžana da olakša razgovore s Rusijom u vezi sa sporazumom o tranzitu gasa.

EU je smanjila većinu svog uvoza ruskog gasa, ali neke zemlje centralne Europe i dalje zavise od gasa iz Rusije preko gasovoda koji prelazi Ukrajinu, uključujući Austriju koja i dalje prima većinu svog gasa preko ove rute.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA