17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

Žestok ukrajinski napad na aerodrom u Rusiji: Korišteno najmanje 70 dronova

Ukrajina je izvela žestok napad na aerodrom koji se nalazi oko 200 kilometara u unutrašnjosti Rusije, piše The War Zone, koji je objavio i satelitske snimke koje prikazuju oštećene ruske avione.

Tvrdi se da je operacija izvedena masovnim napadom dronova. Ukrajinske odbrambene i obavještajne jedinice koristile su najmanje 70 dronova za napad na bazu u četvrtak, rekao je ukrajinski general-pukovnik Kirilo Budanov, šef Uprave za odbrambenu obavještajnu službu.

Aerodrom smješten u Rostovskoj regiji, dom je desecima borbenih bombardera SU-34. Iako se čini da je napad prouzročio određenu štetu, još uvijek nije jasno u kolikoj je mjeri bio uspješan, prenosi Index.

- OGLAS -

Oštećeno više aviona

Prema satelitskim snimkama može se zaključiti da je više aviona oštećeno. Jedan hangar je bio glavna ukrajinska meta.  

Ruski izvori priznali su napad, ali su se razlikovali u procjenama.

- Advertisement -

Ruski Telegram kanal Two Majors tvrdio je da nijedan avion nije oštećen. Ruski Telegram kanal Kremlin Snuff Box tvrdio je da su, iako je većina dronova oborena prije nego što su stigli do cilja, neki uspjeli proći i da je šest pilota ubijeno, a da je još deset vojnika ranjeno.

U međuvremenu, Budanov je za The War Zone rekao da je procjena štete u toku.

– Čekamo informacije o tome je li neki avion uništen ili oštećen, rekao je. 

– Operacija je pokrenuta unutar Ukrajine, rekao je Budanov, dodajući da je najmanje 70, a možda i više ukrajinskih dronova Dragon i Splash pogodilo aerodrom. 

Napad pokazao veliku ranjivost

Taj broj se slaže s onim što je ruski Telegram kanal Two Majors rekao u petak. Na tom kanalu su se žalili da je napad pokazao veliku ranjivost ruske protuzračne odbrane u ratu s dronovima.

– Uprkos neuspjehu neprijatelja da postigne ciljeve uništavanja naših aviona noćas na aerodromu Morozovsk u Rostovskoj regiji, sposobnost Oružanih snaga Ukrajine da lansiraju 70 dronova duboko u naš teritorij odjednom, kao i njihova sposobnost da premoste protuzračnu odbranu prije prilaska aerodromu ukazuje na to da neprijatelj zadržava visok potencijal za korištenje ove vrste improviziranog oružja, objavljeno je na kanalu.

Ukrajinski sigurnosni izvor rekao je, kako prenosi Sky News, da su ukrajinski “precizni udari” gađali avione SU-34 i “klizne bombe” na aerodromu.

– Mete su pogođene kako bi se degradirala sposobnost Rusije da izvede zračne napade na područje Harkova, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA