15.5 C
Sarajevo
13.09.2024

Kriza finansiranja: “Zlatno doba” britanskih univerziteta je možda završeno

Vršilac dužnosti predsjednika Ureda za studente (OFS) u Engleskoj, Sir David Behan, upozorio je da bi “zlatno doba visokog obrazovanja” moglo biti završeno zbog značajne finansijske krize koja pogađa sektor. Behan je sugerisao da bi povećanje školarina i ukidanje viznih restrikcija za međunarodne studente moglo pomoći posrnulim institucijama.

“Sektor se suočava sa brojnim izazovima – globalnom pandemijom, posljedicama izlaska iz Europske unije, kretanjima u sektoru, krizom troškova života i smanjenjem broja međunarodnih studenata,” rekao je za Sunday Times. Također je naglasio da su domaće školarine zamrznute od 2012. godine, što je dodatno pogoršalo finansijsku situaciju nekih univerziteta.

Behan je pozvao univerzitete da razmotre spajanja ili partnerstva s drugim institucijama kako bi izbjegli potencijalni bankrot. Također je istakao da bi povećanje školarina i ukidanje restrikcija za postdiplomske vize mogli biti ključni koraci u osiguravanju finansijske održivosti sektora.

- OGLAS -

Univerzitetski lideri već duže vrijeme traže povećanje školarina u skladu s inflacijom kako bi pomogli finansijski opterećenim institucijama. Od 2017. godine, godišnja školarina za domaće studente iznosi 9.250 funti ili cirka 21,241 KM, dok su troškovi obrazovanja značajno porasli.

Britanska Ministrica obrazovanja, Bridget Phillipson, izjavila je da bi značajno povećanje školarina u narednih pet godina bilo “neprihvatljivo”, ali je priznala da sistem zahtijeva reformu, prenosi britanski list Guardian.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA