13.8 C
Sarajevo
19.09.2024

Iz Pravobranilaštva BiH ekskluzivno za FACE otkrili hoće li biti prodata zgrada BHRT-a!

Ko "parča" bh. imovinu: Žele prodati "Sivi dom" iako je na popisu u državnom vlasništvu!
S obzirom na to da se zgrada RTV doma nalazi na popisu državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja, FACE je poslao upit Pravobranilaštvu BiH u kojem smo tražili informacije o potencijalnim akcijama ove institucije, koja je u službi zaštite državne imovine.

Krajem septembra održat će se ročište o izvršenju po osnovu sudske presude, a prema kojoj je BHRT dužan isplatiti Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) sedamnaest miliona KM. Taj dug datira još od davne 2007. godine i BHRT je pod sankcijama već sedam godina.

Sudskom odlukom potrebno je namiriti taj dug, a to se planira učiniti prodajom zgrade BHRT-a, odnosno “Sivog doma”.

S obzirom na to da se zgrada RTV doma nalazi na popisu državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja, FACE je poslao upit Pravobranilaštvu BiH u kojem smo tražili informacije o potencijalnim akcijama ove institucije, koja je u službi zaštite državne imovine.

- OGLAS -

“Općinski sud u Sarajevu provodi izvršni postupak po prijedlogu tražioca izvršenja, European Broadcasting Union (EBU), protiv izvršenika BHRT. S obzirom na to da su predmet izvršnog postupka nekretnine koje su bile upisane kao državno vlasništvo, Pravobranilaštvo BiH je poduzelo hitne pravne korake u vezi sa zakazivanjem njihove prve prodaje pred sudom. Radi se o nekretninama o kojima se trenutno vode postupci koje je pokrenulo Pravobranilaštvo BiH pred Kantonalnim sudom u Sarajevu i Ustavnim sudom BiH”, kazali su iz Pravobranilaštva BiH za FACE.

Nadalje, iz Pravobranilaštva BiH su nam potvrdili da su poduzeli pravne korake u zaustavljanju prodaje “Sivog doma”. Kako su naveli u odgovoru, zemljišnoknjižni historijat potvrđuje da se radi o državnoj imovini, i to 1/1.

- Advertisement -

“Pravobranilaštvo BiH upoznato je sa izvršnim postupkom protiv BHRT-a 28. augusta 2024. godine i odmah nakon saznanja i dostavljanja relevantne dokumentacije, podnijeli smo prigovor protiv Rješenja o izvršenju (broj 65 0 Ip 969300 Ip) i Zahtjev za obustavu prodaje nekretnina, s obzirom na to da se iz historijata zemljišnoknjižnih uložaka za parcele označene u rješenju može utvrditi da su iste bile upisane kao ‘državno vlasništvo’ sa dijelom 1/1. Pravobranilaštvo BiH zatražilo je od suda da obustavi izvršni postupak u odnosu na državnu imovinu”, zaključili su iz ove institucije.

Sada su na redu Vijeće ministara BiH i OHR. Pravobranilaštvo BiH već je poduzelo pravne akcije. Podsjećamo,  članstvo u Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) od velike je važnosti za Javni servis, te se ne radi samo o učešću na Euroviziji. Članstvom bi se omogućila međunarodna razmjena programskih sadržaja iz više oblasti, poput vanjske politike, sporta, kulture… BHRT, ali i entitetski javni RTV servisi su uskraćeni za to već predugo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA