30 C
Sarajevo
29.06.2024

Obilježena 31. godišnjica ubistva sedmero djece na Bistriku

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjestu pogibije sedmero djece u ulici Bakarevića kod broja 5 na Bistriku, u masakru koji je počinila Vojska RS prije 31 godinu. Sa agresorskih položaja, 26. juna 1993. godine oko 20:45 sati ispaljena je granata na mjesto gdje su se igrala djeca, a usljed njene eksplozije ubijeni su Nihada Ćatić, Velida Muftić, Senad Pliska, Almir Poturić, Sanjin Rustempašić, Sinanudin Šećerović i Belma Zijadić.

U ime Kantona Sarajevo cvijeće je položila ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić koja je istakla da današnje okupljanje nije samo prisjećanje na prošlost, nego i učenje iz prošlosti, ali istovremeno i apel za budućnost da se nikome nikada više ne ponovi takvo zlo.

“Prije 31 godinu, na današnji dan, granata sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske prekinula je dječiju igru, prekinula je djetinjstvo za sedam naših malih sugrađana. Njihovi životi, puni obećanja, nada i prilika, okončani su najbrutalnijim nasiljem koje nema opravdanja ni oprosta. Njihova imena su simboli nevinosti i trajni podsjetnik na neizrecivu bol i nenadoknadivi gubitak koji su pretrpjeli njihovi roditelji i cijela naša zajednica” – kazala je ministrica.

- OGLAS -

Kako je istakla, današnje okupljanje je trenutak sjećanja i čin poštovanja prema ovdje ubijenoj djeci ali i prema preko 1600 njihovih vršnjaka koji su ubijeni u Sarajevu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Sjećanje na njih i na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva, tokom koje su naši građani patili pod nemogućim uvjetima, bez hrane, vode, električne energije i plina, uz konstantno granatiranje i snajpersku vatru, ostaje trajni podsjetnik na ljudsku hrabrost, izdržljivost i otpornost, ali i na strahote koje ne smijemo zaboraviti. Međutim, kultura sjećanja je više od toga. To nije samo prisjećanje na prošlost, nego i učenje iz prošlosti, pa je ovo okupljanje istovremeno i apel za budućnost da se nikome nikada više ne ponovi. Moramo se ujediniti u osudi svakog zločina protiv djece i protiv čovječnosti. Moramo se založiti za pravdu koja mora biti zadovoljena. Dok se prisjećamo strašnih zločina prošlosti, moramo snažno zagovarati vrijednosti koje su temelj pravednog društva”, navela je ministrica Softić Kadenić.

- Advertisement -

Vehbija Šećerović, otac ubijenog Sinanudina Šećerovića kazao je da je granata pala tačno među djecu dok su se igrala. Scene masakra su neizbrisive, a gubitak djeteta za svakog roditelja predstavlja genocid, poručio je.

“Šarena košulja mog Sinanudina nikad se neće izbrisati iz mog pamćenja” – kazao je.

Predsjednici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva i Unije civilnih žrtava rata KS Fikret Grabovica i Senida Karović rekli su da je nedopustivo da 32 godine poslije opsade Sarajeva postoje samo četiri pravosnažne presude za zločine počinjene na civilima Sarajeva i to Haškog tribunala, te uputili najoštrije kritike pravosudnom sistemu BiH.

Osim porodica ubijene djece, delegacije KS, Udruženja roditelja ubijene djece i Unije civilnih žrtava rata KS, današnjem obilježavanju prisustvovali su i predstavnici Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, kao i učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole i OŠ Edhem Mulabdić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA