18.8 C
Sarajevo
20.07.2024

Psiholog otkrio kako postati dobar otac

Očevi trebaju biti svjesni da će se njihov životni stil morati promijeniti nakon rođenja djeteta.

Očevi se ne bi trebali truditi da budu savršeni, nego da svojoj djeci redovno pokazuju ljubav i privrženost. Osim toga, važno je graditi zdrave odnose između roditelja kako bi dijete razvilo koncept podrške, a to uključuje i pomoć u kućnim poslovima.

“Očevi bi se trebali fokusirati na vlastito djetinjstvo. Zašto ne biste lijepe stvari preslikali na svoju porodicu? I obrnuto… Ono što vam nije bilo ugodno, trebate izbjegavati”, objasnio je psiholog Denis Hakimov.

Prema njegovim riječima, očevi trebaju biti svjesni da će se njihov životni stil morati promijeniti nakon rođenja djeteta jer će se pojaviti nove dužnosti, brige i odgovornosti. Ako otac ne može uspostaviti komunikaciju s djetetom, može se obratiti stručnjaku, smatra Hakimov.

- OGLAS -

Američki naučnici sa Univerziteta Južne Kalifornije otkrili su vezu između broja djece i roditeljske percepcije smisla života. Rezultati su pokazali da ljudi s više djece i kvalitetnijim ljubavnim vezama teže pronaći više smisla u životu. Pritom su muškarci više težili smislenijem životu nego žene.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA