8.8 C
Sarajevo
17.09.2024

Požar na području Maglaja i dalje aktivan, uzrok ljudski nemar i nepažnja pri uklanjanju korova

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i danas je angažovan na gašenju požara kod Maglaja. Radi se o šumskom požaru, koji je u jednom trenutku prijetio i stambenim objektima. Jučer su se čule i eksplozije jer je požar zahvatio dio miniranog područja. U međuvremenu na Majevici se ponovo aktivirao požar u jednom dijelu i gasi ga helikopter Helikopterskog servisa RS. Požar se također širi i kod Srebrenice. O stanju na požarištima u Zeničko-dobojskom kantonu za Newsroom je govorio Džavid Aličić iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Aličić je u programu N1 kazao kako je požar još uvijek aktivan u nekoliko naselja na području mjesnih zajednica Radojčići i Misurići, naglasivši da je požar na području naselja Ošave jučer lokaliziran djelovanjem helikoptera Oružanih snaga BiH. Helikopter i danas djeluje na područjima nekoliko naselja, i očekuje se da će i današnja akcija gašenja biti uspješna.

Govoreći o nastaloj šteti, Aličić je rekao da je rano za procjene ali da se sada provjenjuje kako je 150 hektara šume zahvaćeno požarom. Izrazio je nadu kako će se u toku današnjeg dana spriječiti širenje vatrene stihije ka području općine Tešanj i pravcu Crnog vrha.

- OGLAS -

“Požar je rasprostranjen u nenaseljenom šumskom dijelu i veći dio je suspektan na minsko-eksplozivna sredtsva, što je otežalo upotrebu ljudstva i tehnike za gašenje. Do sada nije bilo situacije da se neko povrijedio i stradao, pomoć dolazi sa raznih strana i oni ne poznaju ovaj teren, što je dodatna i otežavajuća opasnost i okolnost“, naglasio je Aličić.

Kada su u pitanju uzroci požara, pojašnjava kako je najčešći faktor ljudski nemar i nepažnja pri uklanjanju korova na vlastitim parcelama.

- Advertisement -

“U ovakvim situacijama kada su visoke temperature i sve je suho dovoljna je mala iskra da sve zapali, ne mogu ni pretpostaviti kako se brzo može požar proširiti. U ovom slučaju, koliko imamo informaciju, zapaljeno je  pedesetak metara od šume, to je nemoguće iskontrolisati. Od proljeća putem medija educiramo građane i upozoravamo kako mogu zbrinjavati korov, i gdje smiju i ne smiju paliti vatre. Ova je godina nažalost takva, nepovoljna kada su u pitanju požari, u cijeloj BIH. Moramo krenuti od toga da restriktivne mjere moraju biti i preventivne prema građanima“, upozorio je Aličić.

Kako gašenje požara na pomenutim lokalitetima traje već četiri dana, procjenjuje se i da li  Općina Maglaj i njene službe mogu sami da nastave s gašenjem požara, ili postoji potreba da se uključe i susjedne općine, dodao je.

Aličić je istaknuo kako su civilna zaštita, policija i oružane snage jedan od najorganiziranijih sistem u BiH, imaju dovoljan broj dostupnih građana i opreme, što treba iskoristiti.

“To su građani koji su savjesni i uvijek na raspolaganju, za razliku od onih koji izazivaju ovakve probleme“, zaključio je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA