12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Raste broj poginulih u poplavama u centralnoj i istočnoj Evropi: Zabilježeni potresni prizori (FOTO/VIDEO)

Oluja Boris poharala je istočnu i centralnu Evropu. Prema posljednjim podacima, najmanje šest osoba umrlo je nakon najjačih kiša u posljednjih nekoliko godina koje su pogodile centralnu i istočnu Europu, uzrokujući poplave i opsežne nerede.

Jedna je osoba umrla od utapanja u okrugu Klodzko, na jugozapadu Poljske, izvijestio je Reuters u nedjelju. Također, u nedjelju je poginuo vatrogasac u akciji u Austriji, potvrdio je za CNN glasnogovornik vatrogasne službe u regiji Donja Austrija.

Prije toga četiri osobe su poginule u Rumuniji. Stotine osoba su u toj zemlji ostale zarobljene u poplavljenim područjima nakon obilnih kiša.

- OGLAS -
Local residents rescue an elderly man (C) from the rising flood waters in the Romanian village of Slobozia Conachi on September 14 2024. Storm Boris killed four people in Romania on September 14 2024, as exceptional rains caused flooding in several countries in central and eastern Europe. Romanian rescue services announced that they had found the bodies of four people during a search operation in the worst-hit region, Galati (southeast), where 5,000 homes were affected. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)

Službe za spašavanje reagirale su u teško pogođenim područjima, a vlasti upozoravaju da su zabilježile najveću kišu u 100 godina u posljednja 24 sata.

Dramatično stanje u Poljskoj

Rijeke su se izlile iz korita u Poljskoj i Češkoj. Na jugozapadu Poljske, 1600 ljudi evakuirano je u okrugu Klodzko jer su lokalne rijeke dosegle rekordno visok vodostaj i izlile se iz korita. Klodzko, grad od 25.000 stanovnika, u nedjelju je ostao djelimično potopljen u vodi.

- Advertisement -

Premijer Donald Tusk rekao je novinarima u nedjelju da je situacija “vrlo dramatična” i “najdramatičnija u okrugu Klodzko”.

Očekuje se da će se značajne poplave nastaviti u Češkoj, gdje su vlasti naredile obveznu evakuaciju za neka područja. Snimka koju je objavila Vatrogasna i spasilačka služba Češke Republike prikazuje poplavljene ulice u južnoj općini Benešově nad Černou, gdje su dvije žene koje nisu slijedile naredbe za evakuaciju morale biti spašene čamcem.

Crveno upozorenje

Zbog opasnosti od poplava, u Njemačkoj, a osobito u južnom i istočnom dijelu zemlje, u toku su pripreme, a upozorenje na poplave izdano je za rijeke u pokrajini Saskoj.

General view of a flood-affected area, following heavy rainfall in Lipova Lazne, Czech Republic, September 15, 2024. REUTERS/David W Cerny

U susjednoj Austriji, obilne padaline uzrokovale su porast vodostaja u nekoliko rijeka i spasilačke službe pozvane su u dijelove zemlje. Mnoge općine u Donjoj Austriji proglasile su vanredno stanje jer su obilne padaline nastavile i u nedjelju.

Najviši nivo upozorenja, crveni alarm, izdan je za dijelove Poljske, Njemačke, Češke, Austrije i Slovačke. Ovaj nivo upozorenja povezan je s “intenzivnim meteorološkim pojavama” i “mogućom velikom štetom”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA