25 C
Sarajevo
12.09.2024

“Hezbollah” otkrio svoje podzemno skladište raketa, pa opet zaprijetio Izraelu

Mnogi izvještaji su pokazali kako bi jedna od potencijalnih meta u tom napadu mogao biti i izraelski grad Haifa.

Libanski Hezbollah objavio je novi propagandni video u kojem su prikazana raketna postrojenja u Libanu koja se nalaze u ispod zemlje.

Prema onome što se može vidjeti, Hezbollaha je podzemni objekt nazvao Imad 4, a koristi se za skladištenje i lansiranje preciznih projektila.

“Ove rakete su smještene, raspoređene i fokusirane na mete i nalaze se u savršenoj tajnosti. Otpor posjeduje takve rakete da ako Izrael pokrene rat na Liban, suočit će se sa sudbinom i realnošću kakvu nisu očekivali”, navodi se u videosnimku na kojem se može čuti i glas vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

- OGLAS -

U okviru potencijalnog odgovora Irana i njegovih proxyja na napade Izraela u Libanu i Teheranu, upravo se Hezbollah spominje kao organizacija koja bi mogla iznijeti i najveći dio potencijalnog napada.

Mnogi izvještaji su pokazali kako bi jedna od potencijalnih meta u tom napadu mogao biti i izraelski grad Haifa.

- Advertisement -

Među najvažnijim vojnim lokacijama u Haifi je pomorska baza Haifa, u kojoj se nalazi izraelska mediteranska flota i najveća je pomorska baza u Izraelu. Nalazi se na sjeverozapadnoj strani kompleksa luke Haifa, najveće i najprometnije luke u Izraelu, u kojoj se odvija više od polovice regionalne pomorske i međunarodne trgovine.

Osim Hezbollaha, potencijalni vojni odgovor Izraelu mogao bi stići i iz Jemena, Iraka, Sirije, Pojasa Gaze, Zapadne obale i Irana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA