7.7 C
Sarajevo
17.09.2024

Nizozemska u strahu od Rusije! Povećava izdatke za odbranu za više od deset posto!

Potrošnja za odbranu bit će povećana za 2,4 milijarde eura, čime će godišnji budžet iznositi oko 24 milijarde eura, saopćeno je u četvrtak.

Nizozemska će naredne godine povećati izdatke za odbranu za više od deset posto, ulažući u nove tenkove, borbene avione, fregate i sisteme protuzračne odbrane u nastojanju da ojača svoje snage suočene s novim sigurnosnim prijetnjama, saopćila je Vlada.

Potrošnja za odbranu bit će povećana za 2,4 milijarde eura, čime će godišnji budžet iznositi oko 24 milijarde eura, saopćeno je u četvrtak.

“Nove prijetnje zahtijevaju akciju. Nemilosrdna agresija Rusije u Ukrajini pokazuje da napad na NATO savez više nije nezamisliv”, rekao je ministar odbrane Ruben Brekelmans.

- OGLAS -

Kina, Iran, terorizam i cyber-napadi također predstavljaju potencijalnu prijetnju nizozemskoj nacionalnoj sigurnosti, rekao je.

“Možda se čini da živimo u miru, ali to više nije tako”, rekao je Brekelmans na predstavljanju planova u vojnoj bazi u Amersfortu.

- Advertisement -

“Napadnuti smo svakodnevno. Napadnuti su naši digitalni sistemi, univerziteti, kompanije, luke i električne mreže. Kontinuirano nas špijuniraju i broj napada raste”, kazao je.

Nakon godina štednje, budzetska stimulacija dovodi niozemsku potrošnju za odbranu na kurs da ispuni minimalni nivo od 2% bruto domaćeg proizvoda (BDP) po prvi put otkako su se saveznici iz NATO-a dogovorili oko tog praga prije deset godina.

Vojska će se, iz dodatnog budžeta, snabdjeti tenkovima prvi put nakon više od deset godina, a koristit će se za kupovinu borbenih aviona F-35, novih mornaričkih fregata, helikoptera, dronova, sistema protuzračne odbrane i municije, saopćila je Vlada.

Nizozemska je povećavala vojnu potrošnju od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., nakon što su godine štednje značajno smanjile njene snage.

Također je bila jedan od glavnih pokretača vojne podrške Ukrajini i bila je među prvima koji su joj posljednjih mjeseci isporučili borbene avione F-16, ističe Reuters.

Brekelmans je dodao da će Nizozemska nastaviti svoju vojnu podršku Ukrajini onoliko dugo koliko bude potrebno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA