15 C
Sarajevo
20.11.2024

Je li zdravo jesti zamrznuto voće i povrće?

Zamrznuta hrana pristupačan je način da se dođe do dnevne doze voća i povrća, pogotovo u periodima kada mu nije sezona, a s tolikim izborom uvijek se može pronaći ono što volimo. Ipak, postavlja se pitanje koliko je zdravo.

Voće i povrće bere se na vrhuncu zrelosti i često se zamrzne u roku od sat vremena, zaključavajući tako hranjive supstance i ukus. Uopšteno, zamrznute namirnice zadržavaju vitamine i minerale i ne dolazi do promjene u sadržaju ugljenih hidrata, proteina ili masti. U nekim slučajevima smrznuta hrana ima više vitamina i minerala u poređenju sa svježom hranom, prvenstveno jer svježe voće i povrće vremenom gubi vitamine i minerale, a zamrzavanjem se hranjive supstance čuvaju.

Zamrznute namirnice mogu biti pristupačan način za uključivanje zdrave hrane iz svake grupe proizvoda, uključujući cijela zrna žitarica, voće, povrće, bjelančevine i mliječne proizvode. Osim uštede vremena, zamrznute namirnice mogu biti od koristi ljudima koji imaju ograničeni kuhinjski prostor ili manjak kuhinjskog pribora.

- OGLAS -

Ipak, treba mudro napraviti izbor jer nijesu sve namirnice zamrznute na isti način, navodi Eat Right, i mnoge od njih mogu sadržati dodatne šećere i soli. Zato je kada se bira smrznuta hrana, potrebno pogledati oznaku o sastavu na pakovanju i izbjegavati one koje imaju dodatke.

Ako birate zamrznutu kombinaciju za pripremu jela, uporedite tablicu sa sastojcima i kalorijama. Imajte na umu da su neke zamrznute namirnice namijenjene za više od jednog posluživanja, što znači da ćete udvostručiti ili utrostručiti kalorije i hranjive supstance koje su navedene na pakovanju, ako pojedete sve. Treba odabrati one zamrznute namirnice koji imaju manje zasićenih masti, dodatnih šećera i soli, a više vlakana, vitamina i minerala.

- Advertisement -

Kako odmrznuti hranu na siguran način?

Kako biste sačuvali hranjive supstance i u zamrznutoj hrani, slijedite način kuvanja koji je naveden na pakovanju. Najsigurniji način odmrzavanja hrane je u frižideru. Ako ste u žurbi, zamrznutu hranu možete staviti u nepropusnu plastičnu kesu ili posudu i potopiti je u hladnu vodu koju je potrebno mijenjati svakih pola sata, a hranu skuvati odmah nakon odmrzavanja. Takođe, možete je odmrznuti u mikrotalasnoj, ali odmah je treba pripremiti čim se odmrzne.

Ovih dana stručnjaci savjetuju da je bezbjednije jesti termički obrađene namirnice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA